Pretraga

Institut Ruđer Bošković ima novog-starog ravnatelja: Davidu M. Smithu drugi mandat na toj funkciji

A- A+

Na službenim stranicama Instituta Ruđer Bošković danas je objavljeno kako na ravnateljskoj poziciji ostaje David Matthew Smith. Odluka je to koju je donijelo Upravno vijeće Instituta na sjednici ovog petka. Smith je tako dobio drugi mandat u trajanju od četiri godine, nakon što mu je završio prvi, koji je trajao od 2018. do 2022.

David Matthew Smith | Foto: Institut Ruđer Bošković

David Matthew Smith ostaje na čelnoj poziciji našeg najvećeg, Instituta Ruđer Bošković. Drugi mandat obnašat će do 2026. godine.

U svom priopćenju, sa Instituta podsjećaju kako je i u ovom izazovnom razdoblju ta institucija dodatno učvrstila svoju poziciju vodećeg hrvatskog tijela u smislu ugovaranja međunarodnih i domaćih projekata, a pokazan je izvrstan napredak u ugovaranju razvojnih projekata u suradnji s gospodarskim sektorom putem strukturnih fondova, i to s tvrtkama poput Belupa, Atlantic Grupe, Fidelte i Solvisa.

‘Iza nas je jedno vrlo izazovno razdoblje’

– Zahvaljujem se Upravnom i Znanstvenom vijeću te posebice svim zaposlenicima Instituta na dosad ukazanoj podršci u radu te, osobito, na ponovno ukazanom povjerenju za drugi mandat. Ovime mi je ukazana iznimna čast, te povjerena velika odgovornost u nastavka vođenja Instituta. Iza nas je jedno vrlo izazovno razdoblje koje su obilježili potresi i pandemija, ali i sjajni rezultati IRB-a. Štoviše, brzi pregled Nature Indexa, koji mjeri produkciju u vodećim međunarodnim znanstvenim časopisima, pokazuje da je IRB odgovoran za otprilike polovicu cjelokupnog doprinosa Hrvatske, rekao je Smith.

Napominje i kako se u ovom trenutku tamo provodi oko 300 kompetitivnih znanstvenih domaćih i međunarodnih projekata, a Europski projektni portfelj dostigao je vrijednost od 110 milijuna eura. Podsjeća kako je i potpisan povijesni ugovor za kapitalni strukturni projekt O-ZIP koji Institutu donosi ulaganje u infrastrukturu vrijedno 72 milijuna eura. Rastao je i broj publikacija, te su ostvareni značajni rezultati u ‘priljevu mozgova’ na IRB kroz privlačenje stranih znanstvenika, znanstvenika povratnika ali, što me posebno veseli, i priljev doktoranda i poslijedoktoranada na IRB, istaknuo je Smith, a uz to i izrazio svoju nadu kako ovakvim rezultatima za Institut nije kraj.

Izdvojeni članak

Poklon za 70. rođendan: Ruđer dobio 72 milijuna eura, otkrili što će s novcima

Uspješan i zapažen znanstvenik

O Smithu, koji je 2018. godine sjeo u ravnateljsku fotelju, sa Instituta pišu kako se radi o istaknutom znanstveniku koji je započeo znanstvenu karijeru na Australskom državnom sveučilištu (ANU) u Canberri, gdje 1994. godine dobiva diplomu iz kemije i ekonomije, a godinu poslije i magisterij iz kemije.

Uz redovan rad na IRB-u gdje je napredovao kroz sve razine zvanja, Smith je recenzent mnogih istaknutih znanstvenih časopisa i gostujući predavač u području računalne kemije. Uspješno je vodio brojne domaće i međunarodne projekte, a istaknuo se i ulogom glavnog istraživača na projektu Europskog socijalnog fonda u programu za istraživačke stipendije za profesionalni razvoj mladih istraživača i poslijedoktoranada vrijednog dva milijuna kuna. Uz ostale projekte gdje je mentorirao, član je i mnogih povjerenstava, a što uključuje programski odbor za Okvirni program za istraživanje i inovacije Obzor Europa te Povjerenstvo za izradu Nacrta prijedloga Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju.

Bio je i član Odbora za kemiju pri HAZU, Odbora za državne nagrade, te član Panela HrZZ-a, a sudjelovao je i na mnogim predavanjima na prestižnim međunarodnim znanstvenim konferencijama i institucijama širom svijeta, stoji u priopćenju.