Pretraga

Inteligencija više nije toliko bitna: Prestižno sveučilište testirat će emocionalnu inteligenciju

A- A+

Na prijamnim ispitima brojnih fakulteta dosada se rješavao test inteligencije, no on bi u skoroj budućnosti mogao postati nebitan, dok će test emocionalne inteligencije dobiti veću važnost. Na studiju Menadžmenta Sveulilišta Yale taj test se rješava kako bi se determiniralo biste li bili dobar vođa.

Uz još neke vrlo bitne škole, Yaleov studij menadžmenta dio je novog trenda koji testira perspektivne studente kako bi se vidjela njihova mogućnost da razumiju što potiče određene osjećaje. Zbog toga se više ne pridaje tolika važnost testu opće inteligencije, već testu emocionalne inteligencije, prenosi Business Insider.

Izdvojeni članak

Rezultati na testovima inteligencije potpuno netočni

Tako su Sveučilište Yale i El Skills Group postali partneri, kreirajući vlastiti test emocionalne inteligencije koji se trenutno može rješavati na volonterskoj bazi, a zasad neće biti faktor selekcije na fakultetu. Ipak, smatra se da će u skorijoj budućnosti i to biti kategorija koja će se gledati pri biranju kandidata na ovaj prestižni fakultet.

Test emocionalne inteligencije uveo se zbog toga što smatraju da dobri vođa ima sposobnost ‘čitanja’ ljudi i ispravnog shvaćanja emocija i upravljanje njima. Također, prema stručnjacima, takav vođa zna efektivno komunicirati s ostalima, te se brzo prilagođavati raznim kulturama.

Uspješno rješavanje ovakvih testova dosta je komplicirana zadaća, upravo zato što ne postoje norme ili točni odgovori, kao što je slučaj s običnim testovima inteligencije. To za mnoge ljude predstavlja problem, jer su navikli na krive ili prave odgovore na testovima, rekao je David Caruso, prodekan na Sveučilištu Yale.