Pretraga

Intervju: 29-godišnjakinja se posvetila pomaganju poplavljenima, nominirana je za građanku Europe

A- A+

Kada su Slavoniju zadesile katastrofalne i dosad nezapamćene poplave, 29-godišnja Martina Čuljak nije dugo razmišljala što može učiniti za populaciju tog područja.

Osobna arhiva

Martina koja je i sama rođena u Gunji osjećala je kako nije u redu da pomaže samo svojim roditeljima, stoga je već tri dana nakon prvih poplava u Hrvatskoj dobila ideju o udruzi za pomoć koju je nazvala HelpBalkans. Sada već nekoliko mjeseci svu svoju energiju ulaže u to da direktno pomogne najugroženijim Slavoncima, ali i građanima Bosne i Hercegovine i Srbije. Budući da je njezin nesebični rad prešao granice Hrvatske, nominirana je za građanku Europe.

Izdvojeni članak

Grupa na Facebooku prikuplja knjige i pribor za maturante pogođene poplavama

Nije dugo trebalo da počne obilaziti stradale u poplavama

Martina Čuljak školovala se u San Franciscu, otkrila nam je u razgovoru, a iako je studirala internacionalni biznis ni jednog dana nije radila u struci. Sama kaže kako je većinom sama sebi stvarala poslove, a nakon završetka studija radila je neovisni event management i koordinaciju te osnovala svoju malu tvrtku.

Ideju o pomoći žrtvama poplava dobila je brzo nakon elementarne nepogode – obilazi mještane čija je imovina stradala u poplavama, prelazi stotine kilometara intervjuirajući stradale kako bi saznala što im je sve potrebno, a nakon toga sve to prenese na web stranicu kako bi stanovnike povezala s onima koji mogu i žele pomoći.

Osobna arhiva

Izdvojeni članak

Studenti diljem Hrvatske se ujedinili u pomoći građanima ugroženim poplavama

Zahvaljujući udruzi mnogi su dobili zbilja potrebnu pomoć

– Ideja se javila tri dana nakon poplava u Hrvatskoj. Vec 21. svibnja sam pocela raditi na okupljanju tima. Prvenstveno su mi trebali dečki i djevojke koji su stručni u web developmentu i dizajnu. Na moje veliko oduševljenje, okupila se lijepa grupica i rad na projektu je poceo 23. svibnja. Oni koji su trenutno aktivni i koji su ponajviše pridonijeli su Mario Janković i Bojan Janjanin. Neizmjerno sam im zahvalna. Nakon toga sam osobno otišla u prihvatilišta skupa sa sestrom, intervjuirala poplavljene, a potom udružila snage sa udrugom eSTUDENT s kojom sam u suradnji ostvarila jednodnevni odlazak u Otok, gdje smo posjetili sve koji su tog dana bili smješteni po obiteljskim kućama u Otoku. Nakon toga su uslijedili odlasci u Beograd i BiH i tako je sve pocelo, ispričala je 29-godišnja humanitarka.

HelpBalkans zasad funkcionira na odličan način, a mnogi ljudi zahvaljujući udruzi primili su prijeko potrebnu pomoć.

Izdvojeni članak

Volonteri TEDxMaksimira izveli flash mob na Cvjetnom trgu kako bi pomogli Slavoncima pogođenima poplavom

Radi do kasnih noćnih sati

– Rad udruge funkcionira tako da s jedne strane obnavljamo, dopunjavamo web stranicu s novim profilima i novim informacijama te tražimo slučajeve kojima je zaista jako teško, a s druge strane pokušavamo na sve moguće kreativne načine doći do opcija za pomoć. To uključuje optimizaciju web stranice, pisanje mailova, traženja novih partnerstava te smišljanja kreativnih načina kako bi za rad udruge čuo što veći broj potencijalnih donatora, rekla je Čuljak i istaknula kako udruga funkcionira na minimalnim vlastitim sredstvima te da je sto posto donacija otišlo u ruke pogođenih ljudi.

Ekipa se uglavnom sastoji od četiri osobe, a kad je potrebno uskoči njih još troje. Ljudima pomažu na razne načine – od direktnih novčanih uplata, do građevinskog materijala, uplaćivanja u lokalne firme kako bi obitelji podigle materijal, pa do privatnih dolazaka donatora i upoznavanja s obiteljima. Događaju se čak i ponude za posao.

Martina trenutno ima puno posla, zbog čega ponekad radi od 7 ujutro pa do kasno u noć. Prošli tjedan provela je u Obrenovcu, dok je ovog tjedna u Gunji i Šamcu. Na svakom putu dobiva daljnju motivaciju da pomaže ljudima, pogotovo zbog toga jer iz prve ruke vidi kako žive. Zbog svojeg truda i nesebičnosti zaradila je nominaciju za građanku Europe.

Nominirana je za građanku Europe, a planira i proširenje projekta

– Nominaciju zaista nisam očekivala. Kad mi je to javljeno, zaista nisam mogla vjerovati. To mi je već samo po sebi velika čast, tako da uopće ne očekujem puno više. Mislim da će sama nominacija pomoći da se za projekt čuje i izvan granica naših država, kazala je.

Dosad je finaliziranih donacija ostvareno s otprilike 120 ljudi. Ono što žrtvama poplava trenutno najviše treba jesu drva za ogrijev, ali i brojne konkretne stvari koje im još nedostaju, od pločica do kreveta. Svi koji žele donirati bilo što što će pomoći poplavljenima mogu se javiti na [email protected].

– Nakon ovoliko uloženog rada u projekt, uz sretnu zvijezdu koja me uvijek prati nadam se proširiti projekt i njegovo djelovanje jer me ovakav rad zaista ispunjava. Imam nekoliko ideja o tome u kojem smeru bi htjela odvesti projekt, ali za sada mi je glavni fokus ostvarnje što većeg broja donacija u prosincu, zaključila je 29-godišnjakinja.