Pretraga

Iz HDZ-a otkrili hoće li podržati zahtjev za smjenu ministrice Blaženke Divjak

A- A+

Još protekle srijede, a nakon jednog od najvećih štrajkova prosvjetara, iz SDP-a su najavili kako pokreću proceduru izglasavanja nepovjerenja ministrici obrazovanja i znanosti, Blaženki Divjak. U međuvremenu su i prikupili dovoljan broj potpisa za pokretanje te procedure. Iako su još tijekom štrajka iz HDZ-a stizale poruke da je i sama Divjak odgovorna za to što se situaciji nije nazirao kraj, a sam premijer je istaknuo i kako je situacija s njom ‘malo nezgodna’, iz HDZ-a danas kažu kako neće podržati SDP-ov zahtjev za smjenom ministrice. Ipak, fotelja joj još uvijek nije potpuno osigurana jer iz HDZ-a najavljuju razgovore o njenom statusu.

Screenshot: YouTube; Vlada RH

Danas je u Vladi održan kolacijski sastanak, a kako prenosi N1 televizija, jedna od tema bila je SDP-ovo pokretanje procedure za izglasavanje nepovjerenja ministrici znanosti i obrazovanja, Blaženki Divjak.

Prijedlog SDP-a neće podržati, ali status Divjak još nije riješen

Izdvojeni članak

SDP prikupio potpise za opoziv ministrice Divjak

– Stav HDZ-a je da prijedloge za pokretanje povjerenja ministrima nećemo prihvatiti, u pravilu su takvi zahtjevi neosnovani i mi tu ne ulazimo u raspravu oko toga da ćemo taj predmet odbiti, ali o nastavku suradnje s HNS-om i s ostalim koalicijskim partnerima, pa i o statusu Blaženke Divjak ćemo razgovarati naknadno, kazao je za N1 Branko Bačić, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a.

– Neće nam dinamiku rada koalicije i teme na stol stavljati oporba nego ćemo to mi sami raspraviti vrlo brzo, dodao je Bačić.

Istaknuo je i, između ostaloga, kako ne skrivaju razlike u stavovima među članovima HNS-a i HDZ-a, ali su ‘svjesni važnosti opstanka ove koalicije za gospodarski razvoj Hrvatke’.

– Na tom tragu smo uspijevali i makroekonomski pokazatelji govore da je ova Vlada iznimno uspješna, prema tome nema problema što se tiče rada koalicije, ali ćemo o radu koalicije i statusu gospođe Divjak raspraviti naknadno, rekao je Bačić.

Vrdoljak: ‘Obrazovnu reformu nose Hrvatska narodna stranka i Blaženka Divjak’

Izdvojeni članak

SDP pokreće proceduru opoziva ministrice Divjak: ‘Dajemo premijeru da bira je li kriv on ili ona’

Ranije danas, a prilikom dolaska na sastanak s koalicijskim partnerima, HNS-ov Ivan Vrdoljak izjavio je kako je uvjeren da premijer neće nasjesti na politikantstvo SDP-a. Ipak, nije htio konkretno odgovoriti na više puta ponovljeno pitanje bi li smjena Blaženke Divjak značila izlazak HNS-a iz koalicije, piše N1.

– HNS i Blaženka Divjak napravili su jedan veliki iskorak, a to je da smo izbacili ideologiju iz obrazovanja. Kada dolaze fake newsovi i neargumentirani napadi na reformu onda mi tu sigurno nećemo šutjeti, dolazili ti napadi s desne ili s lijeve strane. (…) Hrvatska javnost to zna i mi to znamo, koncentriramo se na budućnost obrazovne reforme. Obrazovnu reformu nose Hrvatska narodna stranka politički i stručna i profesionalna Blaženka Divjak. Samo u tom paketu može biti uspješna i bit će uspješna, rekao je Vrdoljak.

Podsjetimo, još je uoči početka nove školske godine, a nakon što je u proceduru uputila zahtjev za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima, Plenković opomenuo Divjak da je ona članica Vlade, a ne sindikata. U jeku štrajka, kada je Divjak događanja nazvala ‘igrom moći između Vlade i sindikata’ u kojoj ona ne želi sudjelovati, Plenković je ponovno izjavio da ‘Vlada mora biti kao tim, mora imati jedinstvenu liniju. Ako imate liniju koja nije jedinstvena, onda tu imamo situaciju koja je malo nezgodna’. Divjak su prozivali i drugi kolege iz Vlade, poput ministra rada, Josipa Aladrovića, koji je usred štrajka rekao da su se ‘djelomično njenom zaslugom našli u ovoj situaciji.’

Izdvojeni članak

Kako su Blaženka Divjak i HNS prodali nastavnike za 2%

Inače, SDP je još prošloga tjedna prikupio dovoljan broj potpisa za pokretanje procedure izglasavanja nepovjerenja, a uoči najave prikupljanja potpisa, iz oporbe su poručili da će dati premijeru da bira je li za stanje u sustavu kriv on ili ona.

– Za stanje u obrazovnom sustavu ne smatramo odgovornom samo ministricu Divjak, ali dat ćemo premijeru Plenkoviću pravo da odabere je li kriv on ili je kriva ona. Ako je odluči braniti, to je znak da je kriv on, a ako je ne bude branio, znači da je kriva ona, rekao je prošloga tjedna Arsen Bauk iz Kluba zastupnika SDP-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap