Pretraga

Plenković oštro opleo po Divjak jer traži povećanje plaća za profesore

A- A+

Premijer Andrej Plenković na današnjoj je sjednici Vlade oštro opleo po ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak. Poručio joj je da je, unatoč tome što ima razumijevanja za njeno nastojanje riješi određene zahtjeve sindikata, ona članica Vlade, a ne sindikata. Podsjetimo, prošloga je tjedna ministrica Divjak izišla ususret sindikatima te u proceduru uputia zahtjev za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima što se, premijeru, očito nije svidjelo.

Premijer Andrej Plenković i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak Foto: Youtube screenshot, HINA

Prošloga je tjedna, na zahtjev sindikata, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u proceduru uputila zahtjev za povećanjem plaća prosvjetnim radnicima. U sličnoj se situaciji našao i ministar zdravstva Milan Kujundžić koji je nakon pregovora sa sindikatima parafirao dokument o povećanju plaća zdravstvenim radnicima.

Plenković opleo po Divjak, njoj je to ‘bilo baš simpatično’

Izdvojeni članak

Ako ne dobiju veće plaće, učitelji će u štrajk: ‘Zaposleni u sustavu obrazovanja su zanemareni’

Predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću se to nikako nije svidjelo, što je otvoreno pokazao na današnjoj sjednici, prenosi N1.

– Želim istaknuti da unatoč razumijevanju za ministra zdravstva i ministricu znanosti i obrazovanja, koji se zalažu da se riješe određeni zahtjevi sindikata iz njihovih grana, da smo mi ovdje članovi Vlade, a ne članovi sindikata, rekao je danas Plenković.

Dodao je i da će, zaslugom njegove Vlade, od 1. listopada doći do povećanja čeiosnovice plaća u javnim i državnim službama i to za dva posto, a nakon što je početkom godine već došlo do povećanja od tri posto.

Novinari N1 televizije uhvatili su ministricu Divjak ispred zgrade Vlade. Na njihov upit je li joj zasmetalo kad ju je premijer ‘pošpotao’ rekla je kako će se poslužiti njegovim rječnikom i samo reći da  ‘je bilo baš simpatično’.

– Uopće nemam dileme da je moje zalaganje za veća ulaganja u obrazovanje nešto važno. Za to se zalažem od početka, ne samo mog mandata ministrice, već i općenito djelovanja. Svjesna sam da sam ministrica i članica Vlade, ali ja dolazim i iz akademske zajednice koja potiče slobodno izražavanje stavova. Ako u Vladi ministar neće slobodno iznositi svoje mišljenje, tko će, rekla je Divjak za N1.

Ako ne dobiju veće plaće, učitelji prijete štrajkom

Podsjetimo, prije nekoliko dana sindikati prosvjetnih radnika zatražili su korekciju koeficijenata složenosti poslova. Kako tvrde, među svim poslovima u javnom resoru, njihovu su koeficijenti evidentno niski.

Tada su se izjasnili kako bi bili zadovoljni korekcijom od šest posto, drugim riječima povećanjem plaće u prosječnom iznosu od 600 kuna.

– Da se ti koeficijenti korigiraju za 6,11 posto jer u ovom trenutku smatramo da su toliko premali u odnosu na ostale javne službe. Pregovori za osnovicu tiču se svih javnih službi, ali se ne mijenjanju naši međusobni odnosi. Mi želimo te odnose promijeniti jer smatramo da smo zaposleni u sustavu odgoja i obrazovanja zanemareni, rekao je tada Branimir Mihalinec, predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske.

Ako kojim slučajem ne dođe do rješenja s kojim će biti zadovoljni, sindikati su najavili štrajk. Ministrica Divjak ih je, na neki način, podržala tako što je zahtjev za povećanjem plaća uputila u proceduru te najavila kako je sigurna da će Vlada konstruktivnog odgovoriti na zahtjeve sindikata.

– Ja sam sigurna da ćemo kao Vlada konstruktivno odgovoriti na zahtjeve većinskih sindikata. Ti zahtjevi su opravdani jer su učitelji ti koji će ovu reformu iznijeti na svojim leđima, rekla je ministrica Divjak.