Pretraga

Iz policije otkrili koliko je zapljena droge obavljeno u proteklih godinu i pol

A- A+

Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo govore kako je prosječna dob u kojoj se mladi Hrvati počinju drogirati 16 godina. Proteklih je tjedana javnost uzdrmala ispovijest majke iz Pule, koja je ustvrdila kako se tamošnjim školarcima razne se droge nude na svakom koraku, pa čak i u školama. Natpisi o novim zapljenama droge pune novinske stupce i ovih dana pa smo odlučili pitati policiju koliko je takvih zapljena obavljeno tijekom 2018. i u prvoj polovici 2019. godine.

Foto: Thought Catalog on Unsplash

– Zadarska je policija dovršila kriminalističko istraživanje nad 26-godišnjakom kojeg se sumnjiči za neovlaštenu proizvodnju i promet drogama. Kod njega je jučer na širem zadarskom području pronađeno 36 grama marihuane i 29,5 grama hašiša, koji su mu oduzeti. Protiv 26-godišnjaka se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog neovlaštena proizvodnje i prometa drogama, piše u srijedu portal Zadarski.hr.

U 2018. izrečeno 8.227 optužnih prijedloga i prekršajnih naloga

Izdvojeni članak

Pula u raljama maloljetničke narkomanije: Droge ima posvuda, jeftina je i učenicima lako dostupna

Jedan je to u nizu posljednjih slučajeva neovlaštenog posjedovanja droge u kojeg je umiješana mlada osoba, a ovakve i slične izvještaje gotovo da možemo pročitati svakodnevno. Stoga smo se u policiji odlučili raspitati o tome koliko je zapravo takvih prekršaja zabilježeno tijekom prošle i u prvoj polovici ove godine.

Kako nam kažu iz MUP-a, u 2018. godini izrečeno 8.227 optužnih prijedloga i (obaveznih) prekršajnih naloga za prekršaje po Zakonu o suzbijanju zlouporabe droga, odnosno neovlašteno posjedovanje droge.

– Kada govorimo o najčešće zaplijenjenim vrstama droga, podaci za 2018. godinu su: 7.388 zapljena marihuane, 960 zapljena amfetamina, 745 zapljene lijekova sa popisa droga 642 zapljene MDMA (XTC), 455 zapljena kokaina, 326 zapljena hašiša, 146 zapljene heroina, detaljno nam kažu iz MUP-a.

Najčešće je riječ o marihuani

Izdvojeni članak

Konzumiranje opijata u Hrvatskoj: Doznajte kada se mladi u prosjeku počinju drogirati te u kojoj županiji ima najviše narkomana

Kada je riječ o prvih šest mjeseci 2019., ukupno je u tom razdoblju izrečeno 3.477 optužnih prijedloga i prekršajnih naloga. I ove je godine najčešće ‘u igri’ bila marihuana.

– U 2019. godini podaci su sljedeći: 2.999 zapljena marihuane, 430 zapljena amfetamina, 292 zapljene lijekova sa popisa droga, 223 zapljene kokaina, 194 zapljene MDMA (XTC), 97 zapljena hašiša, 61 zapljena heroina, kažu iz MUP-a.

Budući da je drogama i prometovao, mladić s početka teksta od svog je ‘biznisa’ ponešto vjerojatno i zaradio. Koliko se državni proračun okoristio od kazni kroz tisuće izdanih prekršajnih naloga tijekom 2018. i u prvoj polovici 2019. od policije nismo uspjeli doznati.

– Što se tiče iznosa naplate kroz izdane (obavezne) prekršajne naloge za navedene prekršaje, obavještavamo Vas kako na vodimo podatke na traženi način, poručuju kratko iz MUP-a.