Pretraga

Pula u raljama maloljetničke narkomanije: Droge ima posvuda, jeftina je i učenicima lako dostupna

A- A+

Prema prošlogodišnjem Izvješću o osobama liječenim zbog zlouporabe psihoaktivnih droga u Hrvatskoj HZJZ-a, mladi se prosječno počinju drogirati sa 16 godina, a na visokom drugom mjestu po ovisnosti o drogama nalazi se Istarska županija. Koliko je stanje s uzimanjem droga u Puli alarmatno, za Glas Istre otkrila  je majka jedne pulske srednjoškolke. Kako kaže, razne se droge školarcima nude na svakom koraku, pa čak i u školama, a mnogi roditelji nisu svjesni ozbiljnosti problema.

foto: Pixabay

Majka jedne pulske srednjoškolke za Glas Istre upozorila je na problem raširenosti raznih vrsta droga među srednjoškolcima, a kako tvrdi, i među osnovnoškolcima.

Droga kola posvuda, pa čak i u školama

Izdvojeni članak

Ispovijed studenta zagrebačkog Sveučilišta: Droga je najgore zlo koje postoji

– Nemojmo se zavaravati! Panika je! Stanje je alarmantno! Droga je među srednjoškolcima toliko raširena da kao roditelj ne znam što više učiniti! Drogiraju se za vrijeme nastave, večernjih izlazaka, u kafićima, na plaži, kod kuće… Drogu su kćerki davali prijatelji iz škole, za vrijeme nastave i nakon nje, poznati i nepoznati vršnjaci… Ne mogu zaštiti kćer. Ne mogu je zatvoriti u kuću i vezati lancima, kazala je Puljanka za Glas Istre.

U takvom okruženju, njena se kći od svoje šesnaeste godine navukla na alkohol i razne vrste droga, osim na heroin, prenosi isti izvor.

Zahvaljujući terapiji, angažmanu obitelji, ali i podršci nastavnika, njena se kći riješila ovisnosti. No, priznaje da to nije često slučaj jer, kaže ova majka, brojni roditelji ne žele vidjeti ili osvijestiti da im dijete konzumira psihoaktivne droge.

Prema njenim riječima, djeca su na raznim drogama poput amfetamina, DMT-a, MDMD-a, klonazepama LSD-a.

Roditelji se odmiču od problema: Pulski tinejdžeri k psihijatru moraju u Rijeku

Izdvojeni članak

Konzumiranje opijata u Hrvatskoj: Doznajte kada se mladi u prosjeku počinju drogirati te u kojoj županiji ima najviše narkomana

– Najgore od svega je što mnogi roditelji ne vide što im se zbiva s djecom. Ne žele vidjeti problem jer, što se njih tiče, problema nema, njihova su djeca odlikaši! Samo nižu petice… Zdravo se hrane. Kao argument da je sve u redu s djecom koriste konstataciju da čak ni kolu ne piju, prepričava za Glas Istre.

Još gore je, ističe, to što u Puli nema psihijatra ni psihologa koji bi se bavio s tinejdžerima pa ona svoju kći već više od godinu dana vodi u Rijeku.

Iako je kći ove Puljanke već neko vrijeme čista od svega, nedavno ju je zgrozio prizor koji je zatekla kad je s prijateljima navečer otišla u grad, do Titovog parka. Droga je ondje bila posvuda, a nepoznati dečko prišao je njenom društvu s pripremljenim lajnama speeda.

Nitko se ne skriva, droga je jeftina i lako dostupna

– Sjedila je tamo s društvom i odjednom im je neki nepoznati dečko prišao s mobitelom na kojem su bile već pripremljene lajne speeda. Nitko od njih nije ga poznavao, a ispostavilo se da po cijelom parku kruže mobiteli s lajnama. Droga se prodaje na javnom prostoru, jako je jeftina i ima je u velikim količinama, tvrdi ova majka za Glas Istre.

Dodaje da je u cijeloj priči najzabrinjavajuće to što su, od 28 učenika u razredu, gotovo svi uzimali drogu. Štoviše, njih deset ju je i dilalo kako bi pokrili svoje potrebe za drogom.

Kako su shvatili koliko je zlouporaba droge raširena među učenicima, jedan je profesor iz škole koju pohađa njena kći predložio redovna testiranje. Ipak, roditelji su se tome usprotivili smatrajući to zadiranjem u privatnost.

– Oni ili okreću glavu od problema, ili misle da će ga riješiti sami, unutar svoje obitelji. Ili je u pitanju sram, srozavanje obiteljske časti i ugleda?, pita se ona za Glas Istre.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap