Pretraga

Izašle upute HZJZ-a za učeničke domove: Mjerenje temperature obavezno ujutro i navečer

A- A+

Nakon epidemioloških uputa za organizaciju rada u školama, Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je i upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije u učeničkim domovima. Preporučuju da u istim sobama borave učenici iz istih razrednih odjeljenja ili obitelji, maske su obavezne samo u zajedničkim prostorijama, osim kad se jede ili tijekom higijenskih rituala, a mjerenje temperatura vlastitim toplomjerom nužno je ujutro i navečer.

Foto: Nguyen Dang Hoang Nhu; Unsplash

Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima.

Tko ne smije dolaziti u dom?

U njima stoji kako je nužno pridržavati se općih mjera sprječavanja širenja koronavirusa, a posjeti domovima do daljnjeg su zabranjeni. Također, u dom ne bi trebali dolaziti korisnici i djelatnici koji imaju simptome koji mogu upućivati na COVID-19 (povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome (kašalj, poteškoće u disanju, grlobolja) te poremećaj osjeta njuha i okusa, povraćanje, proljev; korisnici kojima je izrečena mjera samoizolacija i korisnici kojima je potvrđena zaraza s COVID-19.

Izdvojeni članak
radovan fuchs, u pozadini učionica

Objavljene upute za novu školsku godinu: U jednom slučaju maske će biti obavezne

Kada učenik tijekom boravka u domu razvije simptome bolesti koji mogu upućivati na COVID-19, smješta se u sobu za izolaciju do dolaska roditelja. Roditelj ga odvodi kući te se učenik može vratiti u dom kada prestane biti zarazan.

Domovi trebaju i osigurati laku dostupnost odgovarajućeg potrošnog materijala u dovoljnoj količini, što se odnosi na sapun, tekuću vodu, dezinficijens, papirnate ručnike, vreće za smeće, maske za lice, jednokratne rukavice, toplomjer i tekućine za dezinfekciju površina.

U sobama treba smanjiti broj učenika

Preporučuje se i da u istoj sobi borave učenici istog razrednog odjela ili obitelji te da se kreveti razmaknu na udaljenost od 1,5 m.

– U svaku sobu potrebno je smjestiti što manji broj učenika, ovisno o kapacitetima doma i broju korisnika. Krevete u sobama neophodno je razmjestiti tako da su međusobno razmaknuti najmanje 1,5 m (ukloniti iz soba sav namještaj koji nije nužan). Broj i raspored korisnika po sobama, ako je moguće, potrebno je organizirati tako da u jednoj sobi borave učenici iz istog razrednog odjela ili iz što manjeg broja razrednih odjela ili iz iste škole ili učenici koji žive u istom kućanstvu (iz iste obitelji). Ako su u sobu smješteni učenici koji nisu iz istog razrednog odjela, u sobi ne bi trebalo biti smješteno ukupno više od tri učenika. Nakon što se odredi sastav soba, treba izbjegavati njihovo miješanje. U sobe ne smiju ulaziti učenici iz drugih soba, a ako je ulazak nužan, koristi se maska, piše u preporukama.

Izdvojeni članak

I treća županija zatražila skraćivanje nastavnog sata: Nabavit će i maske za učenike

Temperatura se mjeri ujutro i navečer

Razmak je nužno osigurati i u zajedničkim prostorijama i u njih bi učenici trebali ići prema po unaprijed utvrđenom rasporedu prema sobama. Zadržavanje u hodnicima i na stubištima potrebno je skratiti koliko je moguće u cilju izbjegavanja grupiranja. Upotrebu zajedničkih toaleta treba organizirati tako da isti korisnici grupirani prema sobama koriste točno određeni toalet.

Učenici ne moraju nositi maske u sobama, kada jedu u blagovaonici i ne nose ih u sanitarnom čvoru kod pranja zuba, umivanja i tuširanja. U ostalim zajedničkim prostorijama maske će se nositi. U uputama stoji i kako je neophodno obavijestiti korisnike da u dom ponesu toplomjer te da je nužno da učenici svako jutro i večer mjere tjelesnu temperaturu, što provjerava nadležni djelatnik.

Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 u učeničkim domovima detaljno možete proučiti u  u nastavku, a ako vam dokument nije vidljiv, osvježite stranicu.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download [119.76 KB]