Pretraga

Jedenje iz marihuane je lijek za epilepsiju

A- A+

Brojne su polemike oko toga ima li marihuana više negativnih ili pozitivnih utjecaja. Tako se raspravlja o uzrokovanju raka testisa, smanjenju inteligencije, ali je novo istraživanje pokazalo kako jedenje iz kanabisa liječi epilepsiju miševa. U Britaniji se već planiraju istraživanja koja će to potvrditi i na ljudima, prenosi Blic.rs.

Supstanca koja liječi epilepsiju je cannabidivarin (CBDV), a nalazi se u marihuani i nije psihoaktivna. Nakon što je jedenje iz marihuane pomoglo epileptičnim miševima, britanski proizvođač lijekova GW Pharmaceuticals planira testirati jedenje i na ljudima.

antenam.net

Izdvojeni članak

Znanstvenici dokazali: Medicinska marihuana ne vodi ovisnosti o drogama

Istraživači Sveučilišta u Readingu utvrdili su kako je jedenje iz marihuane ublažilo izazvane epileptične napadaje kod miševa i štakora. Mnogo gori napadaji su bili kod onih koji su umjesto CBDV-a dobili placebo.

Tvrtka GW Pharmaceuticals, koja je već lansirala na tržište lijek na bazi kanabisa, najavila je kako bi klinička istraživanja djelovanja CBDV-a na epileptičnim ljudima mogla početi sljedeće godine.

Stručnjaci sa strane napominju kako neke kemikalije ne djeluju isto na laboratorijske životinje i na ljude. Istaknuli su i činjenicu kako je epilepsija kod miševa i štakora bila izazvana te da je geneza te bolesti kod ljudi drugačija.