Pretraga

Počinje proces upisa u srednje za 39 tisuća učenika: Ovo su važni datumi koje ne smijete zaboraviti

A- A+

Za otprilike 39 tisuća hrvatskih osmaša danas je važan dan – započinju prijave u elektronički sustav upisa u srednje škole (NISpuSŠ). Time kreće ovogodišnji proces upisa u srednje škole.

razred učenici učionica

Foto: Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nakon provedenog javnog savjetovanja objavilo je Odluku o upisu učenika u prve razrede srednjih škola.

Prijave u sustav kreću danas, odabir srednjih od 25. lipnja

Kao i prethodnih godina, učenici se u srednje prijavljuju elektroničkim putem preko mrežne stranice Nacionalnoga informacijskog sustava prijava i upisa u srednje škole. Prijave u sustav započinju već danas, 23. svibnja, s početkom u 12.00 sati. Kandidati koji osnovnu završavaju u redovitom sustavu obrazovanja u Republici Hrvatskoj ove godine, u svojoj školi dobivaju elektronički identitet iz sustava AAI@EduHr, tj. korisničko ime i lozinku s kojima se prijavljuju u sustav.

Prema odluci koju potpisuje ministar Fuchs, sljedeći važan datum za osmaše je 25. lipnja kada kreće prijava obrazovnih programa. Na ljetnom roku moći će prijaviti njih najviše šest. Prilikom sastavljanja liste učenici moraju imati na umu da na vrh liste postave program obrazovanja koji najviše žele upisati, a zatim i ostale željenim redoslijedom jer će se tim slijedom raspoređivati na prijavljene programe.

Konačne ljestvice stižu 9. srpnja

Osmaši koji žele upisati srednje škole koje provode prijemne ispite, morat će te obrazovne programe u sustavu prijaviti najkasnije do 28. lipnja, a sami će se prijemni ispiti, odnosno dodatne provjere provoditi od 29. lipnja do 4. srpnja ove godine. U tom periodu provest će se provjere, ulagati žalbe te unijet konačni rezultati učenika.

Redoviti učenici koji ostvaruju dodatna prava za upis dokumentaciju koja uključuje stručno mišljenje HZZ-a i ostale dokumente kojima se ostvaruju ta prava moraju dostaviti do 1. srpnja. Kandidati koji nisu zadovoljili preduvjete brišu se s rang lista 6. srpnja, a dan nakon, 7. srpnja, završavaju prijave obrazovnih programa. Istog dana započinje ispis prijavnica, a krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica, koje učenici donose razrednicima, a ostali kandidati šalju prijavnice Središnjem prijavnom uredu, je 8. srpnja.

Konačne ljestivce poretka za upisu  sednje škole bit će objavljene 9. srpnja, a od 11. do 13. srpnja rok je za dostavu potpisanog obrasca o upisu u prvi razred srednje škole, odnosno upisnice za srednju školu u koju se učenik upisao. Škole same određuju datume za zaprimanje upisnica te ostale dokumentaciju unutar predviđenog razdoblja, a te rokove objavljuju u natječaju na mrežnim stranicama i oglasnoj ploči škole. Zato bi tijekom čitavog proces upisa u srednje osmaši pažljivo trebali pratiti obavijesti na web stranicama škola koje žele upisati.


OSTAT ĆE MJESTA NA JESENSKOM ROKU

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja o upisima u srednje škole, planirani broj upisnih mjesta ima za 46.377 učenika u 2.113 razrednih odjela. Osmaša je u ovome trenutku diljem Hrvatske 39.448, što znači da će za one koji ne uspiju upisati svoju željenu srednju školu ili specifični obrazovni program, mjesta biti na jesenskom roku. Ministartstvo će 10. kolovoza službeno objaiti koliko je slobodnih mjesta za upise u srednje ostalo za jesenski rok.


Cijelu tablicu s rokovima za upise u srednje škole u ljetnom roku ove godine pogledajte ispod.

ljetni rok upisi u srednje 2022

Izvor: Odluka MZO-a

@srednja_hr Gotova je škola, a za osmaše to znači – upisi u srednju! Spremite si ovaj video da se možete podsjetiti kad se događaju bitne stvari za vas, a sve druge informacije možete pronaći na portalu srednja.hr! #skola #osmasi #srednja #srednjahr #upisihr #hrvatska #zagreb #split #rijeka #praznici #datumi #vijesti ♬ Steven Universe – L.Dre

Kako izračunati bodove i doznati sve o školi koju želite upisati?

Uz pomoć našeg Kalkulatora bodova saznajte koliko bodova prilikom upisa možete očekivati. Na profilu svake srednje škole možete izračunati bodove koji su vam potrebni za upis baš te škole. Ovim kalkulatorom možete izračunati koliko ćete bodova imati na temelju ocjena iz osnovne škole, a možete i vidjeti koliko je minimalno bodova potrebno za upis škole te prosječan broj bodova upisanih učenika.

A u pronalasku srednje škole koja je baš za vas pomoći će vam i naše Online predstavljanje škola. Škole se predstavljaju kroz nekoliko rubrika: naziv škole, lokacija, kratki opis škole, povijest škole, uvjeti upisa, fotografija i video, kontakti.

Počinje proces upisa u srednje za 39 tisuća učenika: Ovo su važni datumi koje ne smijete zaboraviti
Share via
Copy link
Powered by Social Snap