Pretraga

Još jedna varaždinska škola, već 7 dana nakon povratka u učionice, ide na online nastavu

A- A+

Nakon Prve gimnazije, i Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola u Varaždinu opet na online nastavu. Opet jer, kao i u gimnazija, njihovi su se učenici iz posljednje ‘runde’ online nastave u školske klupe vratili tek prošlog tjedna, a sad se već moraju vratiti doma.

Foto: Facebook; Graditeljska, rudarska i prirodoslovna škola Varaždin

Graditeljska, prirodoslovna i rudarska škola u Varaždinu prelazi na online nastavu od četvrtka, 19. studenog.

Izdvojeni članak

Samo tjedan dana nakon povratka u školu, učenici velike gimnazije moraju opet na online nastavu

Prije tjedan dana vratili se u školske klupe

Varaždinska strukovna škola će zbog porasta broja novozaraženih i izoliranih učenika te djelatnika naredna dva tjedna nastavu izvoditi na daljinu. Iz posljednje ‘runde’ online nastave u školske klupe učenici vratili tek prošlog ponedjeljka, što znači da već nakon tjedan dana nastave, opet moraju u svoje kuće, a školske obaveze odrađivati na daljinu.

– Za vrijeme online nastave radit će se u jutarnjoj smjeni po novom rasporedu. Sve informacije učenici će dobiti od razrednika. Kako bismo stabilizirali situaciju, molimo Vas da se tijekom online nastave ponašate odgovorno i da krenemo u školu redovno bez zaraženih ili učenika u samoizolaciji, istaknuli su na društvenim mrežama iz Škole.


Prva gimnazija u istoj situaciji

Jutros smo izvijestili kako je slična sudbina zadesila Prvu gimnaziju Varaždin čiju su se učenici također tek prije tjedan dana vratili u školske klupe pa sad ponovno moraju doma na online nastavu. Razgovarali smo s ravnateljicom te škole Janjom Banić koja je istaknula kako je stava da ne bi bilo loše da se nastava za srednjoškolce ipak neko vrijeme izvodi online, uz brigu da kvaliteta što manje pati.

– Nisam kompetentna procijeniti bi li prelazak škola na online nastavu bio od epidemiološkog značaja, to trebaju odlučiti stručnjaci. Ipak, istaknula bih kritičnu točku na koju ukazuju i učenici i roditelji, a to je javni prijevoz. Dvije trećine naših učenika su putnici, neki putuju po sat ili više do škole različitim prijevoznim sredstvima. Veliki je problem gužva u prijevozu, učenici stoje jer nema sjedećih mjesta, oni nose masku i požale nam se da to ne rade svi u prijevoznom sredstvu: uglavnom, to su mjesta moguće zaraze. Dodatnih linija nema jer često nisu rentabilne za prijevoznike, pa učenici čekaju u školi po nekoliko sati da bi mogli doma, isto tako ranije dolaze u školu jer imaju samo takvu liniju. Omogućili smo im da budu u svojim matičnim učionicama i da u ovim okolnostima ne lutaju okolo. Ako još slušaju nastavu u miješanim grupama, poput vjeronauka, etike, stranih jezika i izborne nastave, koja, prema uputama, ide online da se ne miješaju učenici iz različitih razreda i to u suprotnoj smjeni, njihov dan se svodi na nastavu, putovanje do škole i iz škole…ne stignu niti učiti, mišljenja je ravnateljica Banić.

Online nastavu će u Prvoj gimnaziji, baš kao i u Graditeljskoj školi, izvoditi u realnom vremenu. Više o toj priči možete pročitati ovdje.

Ministar Fuchs kaže da se ne ide s online nastavom

U Ministarstvu obrazovanja su, istaknuo je ministar Radovan Fuchs, još uvijek u uvjerenju, svakodnevno prateći sustav, da ne treba ići generalno s online nastavom. Ostat će se pri prva dva modela, odnosno online će se nastava izvoditi u određenoj školi kada to situacija bude zahtijevala, a ostale će normalno funkcionirati u hibridnom ili potpuno kontaktnom modelu.

– Među školama koje su na online nastavi, najčešće su one škole u kojima je došlo do ispada tehničkog i nastavnog osoblja do te mjere da je samo održavanje nastave postalo upitno. U zadnjih nekoliko dana vrlo intenzivno pratimo što će se dešavati. U jednom trenutku vidjeli smo pomak prema gore broja zaraženih učenika i nastavnog osoblja, rekao je Fuchs.

Izdvojeni članak
radovan fuchs

Fuchs otkrio zašto ne idemo na online nastavu: ‘Vrlo intenzivno pratimo što će se dešavati’

Istaknuo je i kako treba promisliti prije donošenja odluka, a ne odlučivati panično, jer su takve odluke u pravilu najgore. Napomenuo je kako nijedna zemlja na svijetu nije zatvorila škole, a da pritom nije uvela druge oštrije mjere. Štoviše, istaknuo je, imamo slučajeve zemalja u kojima je sve zatvoreno i jako su restriktivne epidemiološke mjere, ali škole rade.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap