Pretraga

Još jedna zemlja osigurala besplatne uloške i tampone u školama

A- A+

Nakon što je Škotska bila prva zemlja u svijetu čija se vlada odlučila iz državnog proračuna izdvajati novac za besplatne higijenske potrepštine potrebne učenicama i studenticama za dane mjesečnice, Novi Zeland je odlučio slijediti njihov primjer, prenosi Independent.

foto: srednja.hr

Ulošci i tamponi su neophodni za svaku djevojčicu, curu i ženu. Polovica svjetske populacije ih koristi na mjesečnoj razini, no nažalost oni se i dalje tretiraju više poput luksuza, nego potrebe. Radi se o nimalo jeftinim proizvodima, pa je jedno istraživanje ustvrdilo da u prosjeku svaka žena tijekom života potroši 6360 dolara na njih, odnosno oko 42600 kn.

Izdvojeni članak

Škotska svim ženama omogućuje besplatne uloške i tampone

Vlada Novog Zelanda je tako odlučila pomoći učenicama te im osigurati besplatne uloške i tampone kako ne bi morali izostajati s nastave. Naime, premijerka Jacinda Ardern je rekla da skoro 95 tisuća učenica (9-18 godina) ne ide u školu za vrijeme menstruacije zato što si ne mogu priuštiti tampone i uloške.

Odluka će se prvo početi provoditi u 15 škola u regiji Waikato, a do kraja 2021. godine bi se trebala provoditi u cijeloj zemlji. Tako će pomoći svima koji inače nemaju pristup ovim osnovnim higijenskim potrepštinama, a posebice će pomoći obiteljima koje su pogođene krizom koronavirusa.