Pretraga

Skoro 50 tisuća učitelja izašlo na ulice Novog Zelanda: Zahtjevaju bolje plaće i uvjete

A- A+

Nakon što su troškovi ekstremno narasli na Novom Zelandu danas je skoro 50 tisuća učitelja izašlo na ulice. Zahtijevaju veće plaće, bolje uvjete i resurse za sebe, ali i za svoje škole kao i za učenike. Iako je tamošnji ministar obrazovanja i nekadašnji učitelj rekao kako ih razumije, iz sindikata kažu kako ponuda vlade trenutno ne odgovara zahtjevima učitelja.

Učitelji na ulici s transparentima

Foto: Screenshot YouTube

Inflacija sve više utječe na životni standard ljudi pa tako i na Novom Zelandu gdje su zbog sve većih troškova danas na ulice izašli nastavnici, odnosno njih skoro 50 tisuća. Kako piše Reuters, zahtijevaju veće plaće, bolje uvjete i resurse.

– Znamo da je ovih posljednjih nekoliko godina bilo stvarno teško vrijeme za učitelje, kao što je bilo i za sve, ali srcem sam uz njih, rekao je novozelandski ministar obrazovanja i bivši učitelj, Jan Tinetti.

Izdvojeni članak
prosvjed nastavnika 25.11.2019.

Ovo su prosječne i medijalne plaće učitelja i nastavnika: Od štrajka porasle za više od tisuću kuna

Nastavnici su posljednji javni službenici koji su odlučili štrajkati

No, iz jednog učiteljskog sindikata tvrde kako trenutna ponuda vlade nije dovoljna za potrebe učitelja i ravnatelja niti za potrebe djece. Štrajk se pokrenuo nakon što su ovog tjedna najavljena povećanja socijalnih naknada, a nastavnici su posljednji javni službenici koji su odlučili izići na ulice kako bi tražili više sredstava za sebe, ali i za svoje škole.

– Štrajk je posljednja stvar koju želimo činiti, ali članovi žele poslati poruku vladi o tome koliko smo ozbiljni u pogledu potrebe za promjenama, objasnio je predsjednik jednog učiteljskog sindikata, Mark Potter.

Izdvojeni članak
učiteljica u mraku piše po osvjetljenoj ploči markerom

Najviše žena u Hrvatskoj radi u trgovinama i u obrazovnom sustavu: Evo kolike su im prosječne plaće

Vlada još u siječnju obećala pomoć stanovnicima oko rastućih troškova

Dodao je i kako trenutna vlada ne čini dovoljno za ljude u obrazovnom sektoru, Laburističku stranku lijevog centra koja je u siječnju preuzela vlast obećavajući da će se usredotočiti na probleme povezane s rastućim troškovima i pomoći stanovnicima Novog Zelanda.