Pretraga

Još najmanje četiri županije zatvaraju srednje, u jednoj i dio osnovnoškolaca prelazi na online nastavu

A- A+

Odluka o zatvaranju srednjih škola zbog epidemije koronavirusa nije donesena na nacionalnoj razini, ali na prošloj sjednici Vlade premijer Andrej Plenković rekao je kako će većina županija to zatražiti za svoje škole. Do utorka je odluku o prelasku na C model za svoje srednje škole donijelo devet županija, a danas prelazak na online nastavu najavljuju još četiri. Istarska županija odlučila je da na online nastavu prijeđe i dio osnovnoškolaca.

Foto: srednja.hr

Većina županija zatražit će da do božićnih praznika srednje škole prijeđu na online nastavu, najavio je to u ponedjeljak premijer Andrej Plenković. Uz devet županija i Grad Zagreb koje su to odlučile u prethodnim danima, ove srijede prelazak na model C za srednje škole najavile su još njih četiri – Bjelovarsko-bilogorska, Brodsko-posavskaZadarska i Šibensko-kninska.

Također, Istarska županija, a nakon jučerašnje odluke da srednjoškolci prijeđu na online nastavu, odlučila je i da  na C model prijeđu i učenici viših razreda osnovnih škola. Takva odluka donesena je za 47 istarskih škola, a popis se nalazi OVDJE.

– Temeljem procjene epidemiološke situacije, te uz pozitivno očitovanje ravnatelja osnovnih škola na području Istarske županije i njihovih osnivača Istarske županije, Grada Pule, Grada Rovinja, Grada Poreča, Grada Umaga, Grada Labina i Grada Pazina – Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je Odluku o prelasku viših razreda osnovnih škola na online nastavu do kraja I. polugodišta školske godine 2020./2021. – od 14. do 23. prosinca 2020. godine. Odluka stupa na snagu od 14. prosinca 2020. godine, priopćila je Istarska županija.

U Bjelovarsko-bilogorskoj 4.236 učenika prelazi na C model

Iz Bjelovarsko-bilogorske županije istaknuli su da su na 18. mjestu po broju zaraženih učenika, ali da se epidemiološka situacija pogoršava pa će tamošnjih 4.236 srednjoškolaca od 14. prosinca prijeći na online model nastave. Učenici se u klupe vraćaju 18. siječnja, kada završavaju praznici.

Ja ću kao župan prihvatiti prijedlog Vlade, u konzultaciji s našim epidemiolozima, i predložiti Stožeru civilne zaštite BBŽ da od 14. prosinca naše srednje škole prijeđu na model C, odnosno online nastavu. S obzirom na činjenicu da nema potrebe, nećemo to predložiti za naše osnovne škole. Do sada nije bilo potrebe za time, međutim epidemiološka situacija u Hrvatskoj se pogoršava, pa tako i u našoj županiji. Ovakvim prelaskom napravit ćemo dopunske mjere zaštite kako učenika tako i naših nastavnika i profesora. To znači da će sve naše srednje škole prijeći na online nastavu. Zamolio bih da budemo svi odgovorni. Kao što znate, mi smo već bili u modelu C u prvom valu i pokazalo se da su naše škole dorasle izazovu i da je nastava, uz povećane napore onih koji predaju bila na onom nivou koji bi očekivali. Nije lako ni učiteljima, profesorima, roditeljima, niti učenicima. Mislim da je ovo najsigurnija varijanta, rekao je bjelovarsko-bilogorski župan, Damir Bajs.

Od ukupno 12.537 učenika u toj županiji koronavirusom zaraženo njih 46 te 28 zaposlenika.

Izdvojeni članak
korona škola maske

Istarska županija odlučila da prelazi na online nastavu do kraja polugodišta

U Zadarskoj će o nastavi u drugom polugodištu odlučivati škole

Od ponedjeljka na C model nastave prelaze i srednje škole u Zadarskoj županiji. Škole te županije na online nastavu prelaze najkasnije od 14. prosinca, a nastava na daljinu u Zadarskoj će se županiji provoditi sve do zimskih praznika, odnosno do 23. prosinca.

– S obzirom na širu epidemiološku situaciju, vezano uz rad u školskim ustanovama te prijevoz učenika i njihovim neposrednim kontaktima prije i nakon nastave, ovakvu odluku smatramo dobrodošlom. Neke su škole same već odlučile prijeći na Model C od 14. prosinca ove godine. Stožer civilne zaštite Zadarske županije također je predložio da strukovne škole procijene mogućnost provođenja praktične nastave, bilo kod obrtnika, tj. poslovnog subjekta kod kojeg se provodi nastava, ili unutar škole,  ukoliko je to moguće. Za početak drugog polugodišta, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, škole će opet odlučiti po kojem modelu, A, B ili C, će organizirati nastavu od 18. siječnja 2021. godine, priopćili su iz Zadarske županije.

Brodsko-posavska također prelazi online

Prelazak na online nastavu za najstarije učenike od Ministarstva će zatražiti i Brodsko-posavska županija.

– Stožer CZ Brodsko-posavske županije na današnjoj je sjednici donio Zaključak kojim će od Ministarstva znanosti i obrazovanja zatražiti suglasnost da sve srednje škole u Brodsko-posavskoj županiji prijeđu na online nastavu po Modelu C od 14. prosinca do 18. siječnja 2021, priopćeno je iz te županije.

Odluku donijela i Šibensko-kninska

Na online nastavu prijeći će do praznika i srednje škole čiji je osnivač Šibensko-kninska županija.

– Sukladno mišljenju epidemiološke službe nadležnog Zavoda za javno zdravstvo, a temeljem preporuke županijskog Stožera civilne zaštite, Šibensko-kninska županija suglasna je da srednjoškolske ustanove čiji je županija osnivač primjenjuju model C organiziranja nastave  počevši od 14. prosinca do 23. prosinca 2020. godine, što je u konačnici prihvaćeno i od dionika odgojno-obrazovnog procesa u srednjim školama. Istekom školskih praznika, svaka škola će, u suradnji s osnivačem i lokalnim stožerom odabrati po kojem će modelu nastaviti provođenje nastave za početak drugog polugodišta, priopćeno je iz ŠKŽ.

Ističu i kako su trenutni problemi u održavanju nastave su višestruki – određeni broj nastavnika, nenastavnog osoblja i samih učenika zaražen je virusom ili je zbog kontakta sa zaraženim osobama u samoizolaciji, brojna razredna odjeljenja izvode nastavu kombinirano, a postoje i problemi s javnim linijskim prijevozom u kojem se teško može osigurati distanca između putnika kojima se ne može naložiti nošenje zaštitnih ili medicinskih maski.

Podsjetimo, uz navedene četiri, odluke o prelasku na online nastavu do praznika donijele su do sada IstarskaPožeško-slavonska, Varaždinska, Osječko-baranjska, Međimurska, Primorsko-goranska, Dubrovačko-neretvanska, Vukovarsko-srijemska i Zagrebačka županija te Grad Zagreb. Krapinsko-zagorska donijela je odluku o prelasku na mješoviti B model, kombinaciju online i nastave ‘licem u lice’.

Copy link
Powered by Social Snap