Pretraga

Istarska županija odlučila da prelazi na online nastavu do kraja polugodišta

A- A+

Istarska županija deveta je po redu donijela odluku o potpunom prelasku na online nastavu za sve srednje škole počevši od idućeg ponedjeljka.

Foto: Alexandra Koch, Pixabay

“Temeljem procjene epidemiološke situacije, te uz pozitivno očitovanje ravnatelja srednjih škola na području Istarske županije i samog osnivača Istarske županije, Stožer civilne zaštite Istarske županije donio je Odluku o prelasku srednjih škola na online nastavu do kraja I. polugodišta školske godine 2020./2021. – od 14. do 23. prosinca 2020”, ističe u priopćenju Istarska županija.

Izdvojeni članak

Stigli rezultati velikog testiranja učenika na koronu: Pogledajte kakvo je stanje u zagrebačkim školama

Devet županija i Zagreb već online

Valja napomenuti da je Istarska županija deveta po redu donijela odluku da će se od ponedjeljka u svim srednjim školama na županijskom području organizirati online nastava. Takvu je odluku već u petak donijela Požeško-slavonska županija. Varaždinska županija s online nastavom za srednje započela je još pretprošli tjedan, a srednjoškolcima te županije priključuju se i učenici razredne nastave iz osnovnih. Od pretprošlog utorka na online nastavi su srednjoškolci Osječko-baranjske županije.

Zbog epidemiološke situacije i srednje škole Međimurske županije od jučer su na dva tjedna prešle na online nastavu, a od 14. prosinca prijeći će i sve srednje škole u Primorsko-goranskoj županiji.Dubrovačko-neretvanskoj na C model prešle su četiri škole iz doline Neretve, u Zagrebačkoj županiji to su učinile sve srednje škole, baš kao i u Vukovarsko-srijemskoj. Umjesto potpunog zatvaranja srednjih škola, Krapinsko-zagorska donijela je odluku o prelasku na mješoviti B model do zimskih praznika. Osim njih, i Grad Zagreb, koji ima status županije, odlučio je da sve srednje škole s nastavom od idućeg ponedjeljka idu online.

Izdvojeni članak
učionica

Čak 14.010 učenika u samoizolaciji: Od ponedjeljka zatvorene srednje škole u još jednoj županiji

Nastava u školama na današnji dan

Ministarstvo znanosti i obrazovanja pripremilo je i najnovije podatke o školama po različitim modelima nastave. Model A, podsjetimo, pretpostavlja nastavu uživo u prostorima škole. Model B pretpostavlja mješoviti model tako da je dio učenika u školama, dok dio sluša nastavu online, a izmjenjuju se, primjerice, tjedan za tjedan. Model C pretpostavlja potpuni prelazak na online nastavu.

Graf o modelu nastave po školama na današnji dan
Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Prema podacima Ministarstva najviše škola, njih 726 radi u potpunosti uživo. Njih 67 radi po modelu izmjene učenika uživo i online, a u potpunosti online nastavu održavaju 154 škole u Hrvatskoj. Kombinaciju tri modela provodi 410 naših škola, a kombinaciju B i C modela tek 4 škole. Osim grafa, Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je i podatke o kolikom se postotku učenika radi koji nastavu slušaju po spomenutim modelima.

Tablica škola i učenika po modelu nastave na današnji dan
Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja