Pretraga

Jovanović: Maturanti neće biti oštećeni

A- A+

– Nitko od učenika koji su izašli na državnu maturu neće biti oštećen. Ukoliko se pokaže da pojedina pitanja iz testa hrvatskog jezika koji su učenici rješavali nisu pokazatelj njihovog znanja, tražit ćemo da ih NCVVO ne boduje prilikom ocjenjivanja , poručio je ministar Jovanović nakon sastanka s Goranom Sirovatkom, ravnateljem NCVVO-a.

Tražit ću da se priznaju i odgovori iz ispitnih knjižica

 Jovanović je od NCVVO-a zatražio priznavanje i odgovora upisanih u ispitnu knjižicu, a ne samo one u listu za odgovore.

–  Kao ministar ne mogu to narediti, ali evo i ovim putem apeliram na Centar da vode brigu o dobrobiti učenika. Nema smisla da učenici ne budu ocjenjeni prema svom znanju iako odgovore nisu pisali u za to predviđene kućice, kazao je resorni ministar. 

Testira se adekvatnost ispita

Nakon brojnih ogorčenih poruka učenika i njihovih roditelja koje su tijekom jučerašnjeg dana stigle na adresu Ministarstva, Jovanović je od Sirovatke zatražio test i odlučio o uspostavljanju ekspertnog tima koji će ga ispitati.

– Tim će činiti profesori hrvatskog iz škola i sveučilišta koji će napraviti kvalitativnu analizu testa. Rezultati će biti objavljeni u ponedjeljak, otkrio nam je Jovanović.

Strukovnjaci više neće biti zakinuti

Također je upozorio i na nepravedan status maturanata strukovnih škola koji izlaze na ispite državne mature te je najavio kako će se sljedeće godine to promijeniti.

– Pokazalo se da u sadašnjem konceptu mature prevladava gimnazijski program, što strukovnjake dovodi u neravnopravan položaj a to ne smijemo dopustiti, zaključio je ministar Jovanović.