Pretraga

Trostruki državni prvak iz informatike, maturant XV. gimnazije, osvojio i Balkansku olimpijadu

A- A+

Hrvatska mlada informatička reprezentacija osvojila je na 20. balkanskoj informatičkoj olimpijadi čak četiri medalje. Zlatnu medalju odnio je maturant zagrebačke XV. gimnazije Dominik Gleich, koji je dosad bio tri puta prvak države. Popričali smo s talentiranim maturantom, koji nam je ispričao više o svojim uspjesima, te planovima da upiše strojarstvo na prestižnom MIT-u.

Dominik Gleich jedan je od četiri hrvatska mlada informatičara koji su osvojili odličja na 20. balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Sarajevu. Maturant XV. gimnazije informatikom se bavi od petog razreda, pa ne čudi što je on na spomenutom natjecanju odnio zlato. Ovo mu nije ni blizu jedini uspjeh, pa je više ispričao u razgovoru za srednja.hr.

Informatikom se bavi od petog razreda

Dominik se informatikom počeo baviti u osnovnoj školi, već početkom petog razreda. Programiranje ga nije osobito zanimalo do sedmog razreda, stoga je tek tada počeo intenzivnije vježbati isto. Natjecanje iz programiranja, na kojem je ostvario veliki uspjeh, odvija se tako da se rješavaju tri do četiri zadatka kroz period od dva do pet sati, a vrijeme ovisi i o razini natjecanja.

Zadaci su matematičke prirode

– Zadaci su obično matematičke prirode i poanta samog natjecanja i zadatka je napisati rješenje u jednom od programskih jezika ponuđenih na natjecanju koje zadovoljava određena vremenska i memorijska ograničenja. Kvalifikacije za natjecanja teku klasično- školsko, županijsko, pa zatim državno natjecanje. Za međunarodna natjecanja se obično odvijaju dodatne razine testiranja, kao što su Hrvatska informatička olimpijada, Hrvatsko otvoreno natjecanje iz informatike, te izborne pripreme. Ta natjecanja organizira Hrvatski savez informatičara (HSIN) koji posjeduje i razne programe populariziranja programiranja, te prenošenja znanja sa starijih na mlađe generacije kroz ljetne i zimske škole, te različite pripreme, objasnio je Gleich.

Izdvojeni članak

Varaždinci pokupili odlična mjesta na informatičkom natjecanju u SAD – u

Znanje drugačije od onog koje se dobiva u školi

Znanja koja su potrebna na natjecanju informatike bitno se razlikuju od onih koja se stječu na nastavi informatike. Iako je za njih potrebno posvetiti mnogo više vremena, Dominik ne troši previše svog vremena na vježbanje. –  Dnevno ne posvetim previše vremena programiranju, ponekad se uhvatim nekog projekta pa to programiram neko vrijeme. Informatika me zanima jednostavno iz razloga što je samo područje koje ona obuhvaća ogromno i interesantno, te se nalazi i manifestira svuda oko nas, rekao je mladi informatičar.

‘Poanta natjecanja je uživanje u njemu’

Kao najveću prednost kod natjecanja koje pohodi navodi upoznavanje novih prijatelja, druženje s ljudima istih interesa, te skupljanje dragocjenih iskustava. Za natjecanje mu nije naporno raditi, i smatra kako bi netko kome je to tako jednostavno trebao odustati, jer je poanta natjecanja, kako kaže, uživanje u njemu.

Izdvojeni članak

Informatičarima nema ravnih: ponovno pokupili medalje

Vjerojatno je ljubav prema onome što radi Domonika dovela do vrijednih rezultata. Tri puta je bio državi prvak u informatici, 2012. je sudjelovao na Međunarodoj olimpijadi iz informatike, gdje je osvojio srebro, te na Central European Olympiad in Informatics, gdje je bio brončani.

Planira upisati američki MIT

Iako je informatika područje gdje je očigledno vrlo uspješan, Dominik još nije donio odluku što će studirati, ali u ovom trenutku tvrdi kako naginje prema strojarstvu. Najveća mu je želja da studira u inozemstvu, i to na prestižnom i trenutno najkvalitetnijem sveučilištu na svijetu, MIT-u (Massachusetts Institute of Technology). Čisto sumnjamo u to da ga neće primiti, no ukoliko ga se to ne dogodi, Dominik planira svoje obrazovanje steći na FSB-u, PMF-u ili FER-u.