Pretraga

Kako je to moguće? Maloljetnici u ovoj europskoj zemlji voze automobile bez vozačke

A- A+

Zahvaljujući propisu starom gotovo jedno stoljeće, maloljetnici u Švedskoj mogu voziti automobile bez da za njih imaju položeno. Automobili, doduše, moraju imati ograničenu brzinu na 30 kilometara na sat, ali to tamošnje tinejdžere – ne smeta.

tinejdžeri automobil

Foto: Unsplash

Maloljetnici bez ‘prave’ vozačke koji voze automobile poput BMW-a i Porschea, nisu rijetkost na švedskim cestama. To im omogućuje propis star gotovo 100 godina, a koji dopušta mladima od 15 i više godina da voze s položenom vozačkom za moped ili traktor, pod uvjetom da je brzina vozila ograničena na 30 kilometara na sat.

Za nagradu u školi, dobiva se BMW

Budući da je propis prvotno bio namijenjen za poljoprivredna vozila, automobili čija je brzina ograničena poznati su u Švedskoj pod nazivom ‘A-traktori’. Oni su, naime, postali toliko popularni u posljednje vrijeme, da su tamošnje vlasti sada zabrinute zbog porasta prometnih nesreća, prenosi AFP.

No, tinejdžere to ne brine toliko. Evelina Christiansen, 15-godišnjakinja iz predgrađa Stockhloma, dobila je plavi BMW serije 5 kao nagradu za izvanredni uspjeh u školi. Unatoč ograničenju brzine, svoj automobil često koristi za odlazak u školu ili za izlaske s prijateljima.

Uz ograničenje brzine, ‘A-traktori’ obavezan je i trokutasti znak upozorenja postavljen na gepeku, koji označava da je vozilo sporo, kao i kuka za vuču prikolice. Zanimljivo je i da stražnje sjedalo mora biti uklonjeno, kako bi u vozilu mogli biti samo vozač i suvozač.

Izdvojeni članak
Autoškola Danko

Polaznici nam ispričali anegdote iz autoškola: ‘Jednom se prilikom prekrstila, pomolila i rekla umrijet ćemo’

Blag sustav za strogu zemlju

Broj registriranih ‘A-traktora’ udvostručio se na 50.000 u samo dvije i pol godine, e nesreće su se peterostruko povećanje u posljednjih pet godina. Broj ozlijeđenih premašio je brojku od 200 godišnje, dok su 2022. zabilježena četiri smrtna slučajeva. Usprkos tome, ‘A-traktori’ se mogu kupiti već od 2.700 eura.

Cijeli je sustav poprilično blag, pogotovo ako se u obzir uzme da je Švedska zemlja koja je poznata po svojem zalaganju za sigurnost na cestama. Šveđani su, podsjetimo, izumili sigurnosni pojas u tri točke, a imaju i jedne od najstrožih pravila za vožnju pod utjecajem alkohola.