Pretraga

Kako se živi u zagrebačkim studentskim domovima

A- A+

 

Kamo nakon srednje škole? Ovaj put vam nećemo govoriti o tome koji fakultet upisati, nego gdje živjeti. Za sve one koji misle da je u domovima pravi studentski život, tulumarenje i lumpovanje po cijelu noć, donosimo i drugu stranu priče. Pročitajte kako dobiti mjesto u zagrebačkim studentskim domovima i što su o njima rekli njegovi stanovnici.

Preskup vam je privatni smještaj, a ne znate nikakve pojedinosti o životu i samom dobivanju mjesta u studentskim domovima? Vrijeme je da to promijenimo. Bodove najviše ostvarujete odličnim uspjehom u srednjoj školi, ali postoje i još neki bitni dodaci.

Ukoliko ste dijete branitelja, imate braću ili sestre koji također studiraju, roditelji ili skrbnici imaju niske prihode ili su nezaposleni i slično. Što se tiče stranih studenata njima se ne uvažava platna lista roditelja jer za njih ne vrijedi hrvatski porezni zakon. Ali uvijek postoje ilegalci to jest oni koji kupe dom od osoba koje ne žele u njima živjeti. Prosječne cijene su 500 eura za Savu i oko 700 eura za Cvjetno naselje.

Pobliže ćemo vam predstaviti najveće domove u Zagrebu te uvjete i način života u njima.

SD Cvjetno naselje

Studentski dom Cvjetno naselje ima osam paviljona sa 1762 kreveta. U sklopu je i menza, točnije dva restorana, fitness centar, učionice, caffe slastičarna, liječničku i stomatološku ordinaciju i škola stranih jezika koju svake godine pohađa sve više studenata. Uz dostupne podatke odlučili smo upitati njegove stanovnike o smještaju.

– Bila sam prošle godine na Savi  i plaćala sam 200 kuna sobu, a ove godine na Cvjetnom plaćam 100 kuna. Uvjeti na Cvjetnom su bolji, pogotovo što se tiče WC-a,veličine sobe i čišćenja cijelog paviljona, iako je sve staro, kazal je Sara.

Marija nam je također rekla kako je odlično živjeti na Cvjetnom.  Uvjeti su bolji nego u starijim domovima kao što je Sava. WC dijele četiri ili dvije sobe, a cijena je 300 kuna.

Što se tiče bodova za upad, uz prosjek iz srednje škole, dodatne bodove dobijete i ako vam brat ili sestra redovno studiraju, kao što je bio slučaj kod Marije. 

SD Stjepan Radić – Sava:

Najveći studentski dom u Zagrebu je, popularno zvani, Studentski dom Sava.  Sastoji se od 11 paviljona s više od četiri tisuća kreveta. Uz sve ono što posjeduje Cvjetno, na Savi još možete naći plesnu i kino dvoranu te pizzeriju. Ukoliko se odlučite za ovaj dom, može vas zapasti jednokrevetna, dvokrevetna ili peterokrevetna soba.

Sobe u starim paviljonima su 200, u novijima 300 kuna, a osmi i deveti paviljoni su najmirniji jer nisu u neposrednoj blizini noćnih klubova. Većina studenata se tuži na lošu higijenu i dijeljenje WC-a i kupaonice s cijelim katom. Što se tiče dva nova paviljona sa 450 kreveta, u odličnom su stanju, dvije sobe dijele kuhinju i kupaonu, a cijena je za 11. paviljon 500 i za 12. 600 kuna.

Ana koja živi u ovom domu nam je otkrila kako je život u starim paviljonima doslovno život na minimalcu, sve je staro i prljavo, a prostor je skučen i depresivan.

SD Ante Starčević – Šara

Na Šari, kao i na Cvjetnom, dvije sobe dijele WC, ali su sobe jako male. Dom je noviji i u boljem je stanju od prethodna dva, a raspolaže sa 1100 kreveta. Na izvučenom mjestu tako da nema pretjerane buke, ukoliko ste za mirniji način života. Uz menzu, svaka soba ima hladnjak za hranu. Iako su sobe male, prostor je dobro iskorišten i možete staviti hrpu potrebnih stvari.

SD Lašćina

SD Lašćina se sastoji od 10 paviljona u kojima je ukupno više od 480 kreveta. Posebnost je ta što glazbenici imaju poseban paviljon.

I ovdje se srećemo s problemom zajedničkih kupaonica koje studenti dijele po katovima, a načuli smo kako su najproblematičnije trokrevetne sobe jer je u njima teže živjeti. Ali se ovaj dom smatra najmirnijim u Zagrebu, stoga ako želite mir i tišinu sada znate gdje se trebate prijaviti. Također posjeduje menzu i dva igrališta.

Sad je na vama da odlučite koji vam se od ovih domova čini najbolji i najprihvatljiviji za stanovanje.