Pretraga

Klinci izmislili kondom koji prepoznaje spolne bolesti

A- A+

Trojica britanskih 13 i 14-godišnjaka su izmislila kondom s indikatorom spolnih bolesti poput klamidije ili sifilisa. ‘S.T.EYE’, kako su klinci nazvali svoj izum, funkcionira na principu da mijenja boju ako dođe u kontakt s infekcijom.

www.medicaldaily.com

Izdvojeni članak

Istraživanje s ERF-a pokazalo koliko su hrvatske studentice seksualno uznemiravane

Daanyaal Ali (14), Muaz Nawaz (13) i Chirag Shah (14) učenici su Issac Newton Academy škole u Ilfordu, engleska pokrajina Essex, koji su željeli otkrivanje opasnih spolnih bolesti učiniti sigurnijim nego ikad prije.

Tako su osmislili ‘S.T.EYE’, kondom koji mijenja boju ako dođe u doticaj s infekcijom. U sam je prezervativ ugrađen indikator koji različito reagira, odnosno ‘farba’, ovisno o vrsti bakterija ili virusa. Iako je sve još u idejnoj fazi, ‘S.T.EYE’ bi, kako objašnjavaju inovatori, mogao pozeleniti ako je u pitanju klamidija, požutiti za herpes, ljubičasto bi značilo zarazu HPV- om, a plavo sifilisom.

– Izumili smo ‘S.T.EYE’ kao novi način otkrivanja spolno prenosivih bolesti, sigurniji nego ikad prije. Da ljudi mogu odmah poduzeti potrebne mjere u privatnosti svog doma, bez invazivnih procedura kod liječnika, rekao je Daanyall za Independent.

Trojac je za svoj izum dobio i nagradu TeenTech za najbolju znanstvenu inovaciju, 1000 funti te put u londonsku Buckinghamsku palaču.