Pretraga

Kondomi koji se otvaraju s četiri ruke! Hoće li ovi kondomi spriječiti seks bez pristanka?

A- A+

Kondomi koji poručuju “Ako nije da, onda je ne.”, to jest, pokušavaju pokrenuti razgovor o svjesnom pristanku na seks. Tvrtka Tulipan iz Argentine osmislila je “kondom pristanka” za čije otvaranje su potrebne četiri ruke i za koji su dobili pregršt kritika i pohvala.

foto: Facebook/Tulipan

Tvrtka Tulipan je osmislila kondome koji se nalaze u kutijici koja se otvara na četiri gumbića u kutevima. U teoriji je zamišljeno da kutiju moraju otvoriti dvije osobe i tako se osigurava da su obje osobe pristale na seksualni odnos. Naravno da je proizvod odmah izazvao lavinu negativnih kritika jer je očito da kondome može otvoriti i jedna osoba, a i da ono tko namjerava seksualno napastovati nekoga, neće kupiti takve kondome. Osim tih očitih kritika, došlo je i do problema oko toga kako gledamo na sam pristanak. Činjenica da je netko pristao na seksualni odnos na početku ne znači da ta osoba neće htjeti prekinuti odnos, što pokazuje da takvi kondomi nemaju svrhu.

Izdvojeni članak

Klinci izmislili kondom koji prepoznaje spolne bolesti

Pogotovo su neučinkoviti kod takozvanog “stealthinga” gdje muškarci sve češće usred seksualnog odnosa skidaju kondom bez znanja svoje partnerice čime postoji mogućnost da ju izlažu spolnim bolestima i neplaniranoj trudnoći i čine upravo ono što Tulipan kondomi pokušavaju spriječiti, upuštaju se u seksualni odnos bez pristanka jer partnerica nije pristala na seks bez kondoma.

Unatoč utemeljenim negativnim kritikama, velik je broj i onih pozitivnih jer je očito da kondomi nisu zamišljeni tako da uistinu spriječe silovanje već da pokrenu razgovor zanimljivim proizvodom i konceptom i skrenu pažnju na gorući problem u našem društvu koji dijelom potječe i iz negiranja postojanja istog. Ovakvi proizvodi probleme stavljaju u srž razgovora, ali je li to dovoljno da opravdaju sve loše elemente? Kakvo je vaše mišljenje o “kondomu pristanka”?

https://www.facebook.com/TulipanArgentina/videos/257737641846820/