Pretraga

Kolegici iz razreda žigosao slovo ‘U’ na ruku: ‘Sad se možeš hvaliti da si ustaša’

A- A+

U zadarskoj Ekonomsko – birotehničkoj i trgovačkoj školi jučer je došlo do velikog incidenta. Tijekom nastave jedan je učenik prvoga razreda srednje škole užarenim predmetom u obliku slova ‘U’ žigosao jednu razrednu kolegicu i kolegu. Ravnatelj tvrdi kako nije riječ o velikom incidentu, a otac opečene djevojke najavio je podizanje kaznene prijave.

foto: pixabay

Kako piše Zadarski list, djevojka kojoj je razredni kolega palio kožu u obliku slova ‘U’ ima dvije opekotine na ruci, a drugi učenik opečen je po vratu.

‘Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša’

Izdvojeni članak

Imamo problem i vrijeme je da to izgovorimo naglas: Nasilje u školama širi se poput korova

– Taj učenik je sjedio iza mene u klupi u razredu te mi je nekakvim vrućim predmetom pritisnuo desnu ruku i napravio mi opekotinu u obliku slova ‘U’. Imam još jednu opekotinu na ruci jer me opekao više puta, te je isto tako opekao još jednog dečka koji je sjedio do mene u klupi. Nakon što me opekao rekao mi je ‘Sad imaš tetovažu i možeš se hvaliti da si ustaša’, ispričala je za Zadarski list 15-godišnja djevojka i dodala kako joj je počinitelj kazao da je to učinio iz dosade.

Incident se dogodio za vrijeme nastave, a 15-godišnjakinja nije ništa željela reći profesorici jer joj je jedna učenica zaprijetila da će ju objesiti ako ikome kaže, ‘jer se to radi drukerima’.

Tek kada se preodjenula u kratku majicu, opeklinu na ruci djevojke primijetila je profesorica tjelesnog, koja je troje učenika uputila pedagoginji.

Ravnatelj: ‘Oni su se izmirili jer to nije bio tako velik incident’

U školi je jučer povodom incidenta održan sastanak ravnatelja i roditelja troje učenika. Otac opečene 15-godišnjakinje je Adem Shala, istaknuti član albanske zajednice u Zadru. Za Zadarski list izrazio je čuđenje zbog toga što nitko iz škole nije zvao hitnu. Istovremeno, ravnatelj škole Jozo Dragić izjavio je kako ovaj incident nije velik.

Izdvojeni članak
nasilje

Provjerili smo kako fakulteti pripremaju buduće učitelje i profesore na nasilje u školama

– Žao mi je zbog ovoga što se dogodilo. Oni su se izmirili jer to nije bio tako velik incident. Nakon događaja nismo odmah zvali policiju jer su se učenici već u jutarnjim satima, neposredno nakon događaja, izmirili. Također, na sastanku s roditeljima su opet svi iznijeli svoju priču, a učenik koji je to učinio se ispričao. Situacija se smirila te su svi rekli kako će doći na nastavu, rekao nam je Dragić. Dodao je kako je na sastanak došla i policija te su i oni uzeli izjave svih uključenih u incident. Istaknuo je kako je riječ o lakšim tjelesnim ozljedama učenika, kazao je Dragić za Zadarski list i dodao kako će razredno vijeće raspravljati o pedagoškim mjerama za počinitelja, a ona bi mogla biti ukor pred isključenje.

Nakon sastanka otac djevojke odveo ju je na hitnu radi evidentiranja ozlijede te je najavio podizanje kaznene prijave.

Da je nasilje u školama ozbiljan problem koji se brzo širi, ustvrđeno je na tribini u organizaciji portala srednja.hr i Zagrebačkog kazališta mladih. Tribina pod nazivom ‘Nasilje u školama’ prva je u serijalu ‘Kazalište i mladi’, a veliki odaziv dokazao je da za ovu temu interes mladih ne jenjava. Snimku tribine u kojoj su govorili stručnjaci, ali i sami učenici, pogledajte u nastavku.