Pretraga

Kondomi zapravo utječu na žensko zdravlje, a evo i kako

A- A+

Poznato je već da kondomi štite od neželjene trudnoće i spolno prenosivih bolesti, ali to nije sve. Nova je studija u Kini pokazala kako oni pozitivno utječu na žensko zdravlje.

Kondomi bi trebali biti obavezni dio spolne zaštite, i to svi znaju, no novo istraživanje pokazalo je kako oni osim što štite od seksualno prenosivih bolesti, pozitivno utječu na žensko zdravlje.

Izdvojeni članak

Što napraviti kad pukne kondom?

Onemogućavaju razvoj štetnih bakterija

Pokazala je to nova kineska studija koja je otkrila kako su seksualno aktivne žene koje su koristile kondome imale veće kolonije dobrih bakterija u rodnici, nego one koje su koristile drugačije oblike zaštite od trudnoće, navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu PLoS ONE. Znanstvenici koji su provodili istraživanje usredotočičo su se na Lactobacillus, grupu bakterija koje dominiraju prirodnom florom spolnog organa mnogih žena. Kiselost koju proizvode ove bakterije važna je jer onemogućuje razvoj štetnih bakterija koje mogu izazivati infekcije.

Lactobacillus može spriječiti batkerijske vaginoze, odnosno neravnotežu vaginalnih bakterija koja uzrokuje neugodne simptome poput svrbeža i neugodno mirisa. Te su bakterija također povezane s manjim rizikom od virusa HIV-a.

Izdvojeni članak

Stupidne metode kontracepcije iz davnina

Kondomi pomažu održavanje prirodne ravnoteže vaginalne flore

U istraživanju koje je otkrilo ovakve rezultate sudjelovale su 164 zdrave, dane žene u dobi od 18 do 45 godina, koje nisu koristile hormonsku terapiju, tj. kontracepcijske pilule. Sedamdeset i dvije sudionice su kao glavnu metodu zaštite koristile kondome, 57 njih metodu spirale, a 35 njih tzv. ritam-metodu, odnosno odustajale su od seksa u danima kad su bile plodne. Rezultati su pokazali da je populacija spomenutih dobrih bakterija bila više u skupini koja je kao metodu zaštite koristila kondome.

Mnogi ne znaju da spolna aktivnost može poremetiti ravnotežu ekosustava vafine, a dobiveni rezultati istraživanja pokazuju da kondomi mogu pomoći da vagina održi svoju prirodnu kiselost koja joj pomaže da ostane zaštićena, tvrde istraživači. Ipak, valja naglasiti da kondomi nisu sto posto sigurna metoda za sprečavanje neželjene trudnoće.