Pretraga

U gradu koji vodi HDZ-ov gradonačelnik škole odbile sudjelovati u programu cjelodnevne

A- A+

U Karlovcu se niti jedna škola nije javila na sudjelovanje u eksperimentalnom programu cjelodnevne nastave. Iako su imali dvije škole kojima je predloženo da se jave na javni poziv Ministarstva znanosti i obrazovanja jer imaju jednosmjensku nastavu, niti jedna od tih dviju škola nije se prijavila na natječaj. Kako je MZO odlučio produljiti rok za prijavu, gradonačelnik Karlovca poslao je apel školama.

ministar znanosti i obrazovnaja radovan fuchs namontiran na fotografiju učionice u zadnju klupu

Foto: srednja.hr | Screenshot YouTube, N1

Nakon što je ovog tjedna produljen rok za prijavu za škole koje žele sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi cjelodnevne škole, i to s 28. travnja na 5. svibnja, iz grada Karlovca poslali su apel školama. Naime, u tom gradu niti jedna škola se nije javila na natječaj, a dvije škole koje su bile predložene da se prijave to su – odbile. Podsjetimo, za prijavu na javni poziv, među ostalim, potrebna je suglasnost osnivača, ali i školskog odbora.

– U koordinaciji sa svim našim osnovnim školama predloženo je da se na javni poziv Ministarstva prijave OŠ Banija i OŠ Rečica, budući da zadovoljavaju osnovne uvjete sudjelovanja, a to je jednosmjenski rad. Jučer su održane sjednice Školskih odbora obiju škola, na kojima njihovi članovi nisu donijeli odluku o sudjelovanju u ovom programu. Poštujemo takve odluke, ali i žalimo što zbog toga niti jedna od ove dvije škole za sad ne želi sudjelovati u ovom programu i biti uz bok ostalim školama u zemlji koje će iskušati program cjelodnevne škole u praksi, stoji na web stranici grada Karlovca.

Na sjednicama Vijeća učitelja obiju škola nazočila je predstavnica Ministarstva koja je odgovarala na pitanja

Dodali su i kako znaju da uključivanje u ovaj eksperimentalni program otvorio niz opravdanih pitanja koja su u sklopu javnog savjetovanja postavljena, a nakon čega je MZO donio određene izmjene u projektu koje se odnose ponajprije na fleksibilnost organizacije rada i boravka učenika u školi prema specifičnostima pojedine škole, uz smanjenje broja sati,  kao i smanjenje obveza učiteljima, a povećanje dodataka na plaću, te druge izmjene.

– U procesu donošenja odluke o prijavi na javni poziv za eksperimentalni program, svaka škola organizirala je roditeljske sastanke, sjednice Vijeća roditelja, Vijeća učitelja i Radničkih vijeća na kojima su roditelji, učitelji i ostali zaposlenici škola imali priliku upoznati se s ovim projektom i izreći svoje mišljenje. U cilju dodatnog pojašnjenja naknadno donijetih izmjena u odnosu na izvorni eksperimentalni program, a u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, na sjednicama Vijeća učitelja obiju škola nazočila je predstavnica Ministarstva, državna tajnica Iva Ivanković te odgovarala učiteljima na postavljena pitanja i dala pojašnjenja svih nedoumica, naveli su iz grada.

‘Grad Karlovac očekuje od svih nas, nastavnika i roditelja, da osvijeste svoju ulogu u odgojno-obrazovnom procesu’

Istaknuli su i kako uključivanje u ovaj projekt školama donosi niz promjena u korist učenika, nastavnika i roditelja. te da se to odnosi na vrijeme za vježbanje nastavnog sadržaja i uvođenje novih nastavnih sadržaja, različite aktivnosti, besplatan produženi boravak, osigurana dva obroka, usavršavanje nastavnika, stvaranje kvalitetnijih prostornih uvjeta za koje bi školama bila osigurana dodatna sredstva itd.

– Grad Karlovac, kao osnivač osnovnih škola, očekuje od svih nas, nastavnika i roditelja, da osvijeste svoju ulogu u odgojno-obrazovnom procesu te uložimo dodatan trud kako bi djeca imala najkvalitetniju i najcjelovitiju izobrazbu za vrijeme pohađanja škole. Budući da je zbog izmjena Ministarstvo znanosti i obrazovanja produžilo rok za prijavu škola koje žele sudjelovati u eksperimentalnom programu cjelodnevne škole do 5. svibnja, i karlovačke škole koje ispunjavaju tražene uvjete još se stignu prijaviti za sudjelovanje u njemu, poručili su iz grada.

Izdvojeni članak

Profesorica i bivši ravnatelj žele postati gradonačelnici: Pitali smo ih što će učiniti s obrazovanjem i mladima u Karlovcu

Gradonačelnik Karlovca je HDZ-ovac i bivši ravnatelj

Inače, gradonačelnik Karlovca je bivši ravnatelj Gimnazije Karlovac, HDZ-ov Damir Mandić koji se na izborima 2021. zalagao za jednosmjensku nastavu. Uoči izbora razgovarali smo s njim i njegovom protukandidatkinjom, Draženkom Polović koja je tada radila kao profesorica u Ekonomsko-turističkoj školi u Karlovcu. Njihov cijeli intervju za naš portal možete pročitati na poveznici.