Pretraga

Krenula gradnja nove srednje škole od 80 milijuna kuna, u planu i stanovi za profesore

A- A+

Priča o izgradnji prve srednje škole u Umagu traje već godinama, a nakon previranja sa županijom oko njenog financiranja, grad je u tu investiciju krenuo sam. Kamen temeljac za izgradnju prve umaške srednje škole postavljen je krajem 2019., a radovi su u punom jeku. Grad je objavio fotografije tijeka radova, a ističu i kako je u planu i gradnja stanova za profesore te cjelokupnog kampusa s visokoškolskom institucijom.

Grad Umag ovih se dana pohvalio fotografijama koje prikazuju napredak radova na izgradnji srednje škole. Bit će to prva srednja škola u Umagu, a kako kažu iz grada i jedina u Hrvatskoj koju u cijelosti financira jedan grad. Radovi su bili pauzirani tijekom lockdowna u jeku koronakrize, a nastavljeni su čim su to uvjeti dopustili.

– Cilj je na cijelom prostoru površine pet hektara izgraditi cjelokupni sustav obrazovanja, odnosno ‘Obrazovni kampus-Umag’. U zoni je predviđen prostor za buduću osnovnu školu te izgradnju sportske dvorane. Planirana je izgradnja visokoškolske institucije te društvene zgrade sa smještajem za buduće učenike i studente. Uz sve to, namjera je izgraditi poticajne stanove za profesorski kadar kako bi ih motivirali da dođu živjeti u Umag, priopćili su iz grada.

Izdvojeni članak
kampus novska

Izgradnja kampusa u Novskoj postala strateški projekt Hrvatske: ‘Dolaze mladi, otvaraju se tvrtke…’

Pojašnjavaju i da će se škola u prvoj fazi prostirati na otprilike 3.000 m2 na tri etaže i na raspolaganju će imati 25 obrazovnih prostorija sa svim potrebnim popratnim sadržajima, uz poštivanje svih normativa i mjera za pristupačnost osobama s invaliditetom i smanjenom pokretljivosti.

Za izgradnju prve faze utrošiti će se 30 milijuna kuna, a po završetku iste nastavlja se s realizacijom projekta. Tijekom 2022./23. godine očekuje se dovršetak gradnje planirane investicije vrijedne oko 80 milijuna kuna.

– Oduvijek je obrazovanje bilo temelj civilizacijske opstojnosti i pitanje uopće opstanka i napretka svake države. U slučaju Grada Umaga, pitanje je to našega prava, naše održivosti i razvoja grada. Dosadašnjim djelima smo pokazali da znamo i možemo izgraditi Umag te pretvoriti ga i u grad znanja, a djelima tome kontinuirano i težimo, smatra gradonalelnik Vili Bassanese.