Pretraga

Izgradnja kampusa u Novskoj postala strateški projekt Hrvatske: ‘Dolaze mladi, otvaraju se tvrtke…’

A- A+

Sada je već dobro poznato da je Novska u posljednjih nekoliko godina postala epicentar gejming industrije u Hrvatskoj. Nakon pokretanja Inkubatora PISMO i šestomjesečnih edukacija za razvoj videoigara te uvođenja novih školskih programa u srednje škole, slijedi nastavak projekta – izgradnja kampusa za fakultet, studentski i učenički dom te e-sport arenu. Ovih dana, dolazi vijest kako je upravo ovaj projekt postao strateški projekt Republike Hrvatske, a ekipu okupljenu iza svega toga pozvali su u Europsku komisiju da pomognu u kreiranju novih mjera za HORIZON.

3D nacrt novog kampusa u Novskoj | foto: SiMoRa

Grad Novska, zajedno sa Sisačko-moslavačkom županijom postaju među najperspektivnijim dijelom Hrvatske. Otkako je pokrenut projekt za poticanje poduzetničke infrastrukture u ovoj županiji, sve više ljudi dolazi živjeti u Novsku, a otvaraju se i nove tvrtke.

Sve to događa se zahvaljujući suradnji Sisačko-moslavačke županije i Sisačke razvojne agencije SiMoRa koji su u sklopu projekta izgradili inkubator PISMO te u njemu krenuli izvoditi šestomjesečne edukacije za razvoj videoigara. Cijeli projekt vrijedan je preko 30 milijuna kuna, gdje je izgradnja inkubatora vrijedna 20,3 milijuna kuna, a čak 19,9 milijuna kuna su bespovratna EU sredstva.

Osim inkubatora, projekt je zahvatio i druge aktivnosti kojima je uloženo u znanje mladih u Sisačko-moslavačkoj županiji. Tako je omogućeno besplatno učenje engleskog jezika za svu djecu u vrtićima u županiji, rađene su radionice korištenja softverskih alata koji se koriste za izradu video igara za osnovnoškolce i srednjoškolce, a dvije škole, Tehnička škola Sisak te u Srednjoj školi Novska dobile su novi program za zanimanje tehničar za razvoj video igara.

Što se tiče šestomjesečnih edukacija koje se provode u Novskoj u inkubatoru PISMO, one su besplatne, a Hrvatski zavod za zapošljavanje napravio je posebne mjere kroz koje isplaćuje minimalnu hrvatsku plaću i putne troškove svima koji se odluče doći u Novsku. Po završetku edukacije, svi sudionici imaju pravo na poticaje u iznosu od 155.000 kuna za pokretanje vlastitog startupa.

Izdvojeni članak
kampus novska

Novska dobiva novi kampus za gaming industriju: Pogledajte kako će izgledati

Novska je ponovno prodisala

Do sad je ovu pogodnost iskoristilo 33 mladih ljudi, koji su pokrenuli svoje startupove te sada proizvode svoje sadržaje u prostoru PISMO inkubatora u Novskoj. Najavljuje se i otvaranje 12 novih tvrtki.

– Sve je to dovelo do drugih benefita za Grad Novsku u koju se sad doseljavaju mladi. Grad je popunio sve svoje smještajne kapacitete, stanovnici kupuju stanove preuređuju ih i iznajmljuju. Grad Novska je nakon početka nastave u srednjoj školi Novska za novi program Tehničar za razvoj video igara reagirao ekspresno, iznajmio zgradu INA-e i otvorio učenički dom. Novi program su upisali i učenici iz Splitsko-dalmatinske županije – rekao je Mario Čelan, direktor razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije, za portal Župan.hr.

Projekt izgradnje PISMO Inkubatora nedavno je dobio nagradu za najbolji županijski EU projekt kojeg su pokrenuli Jutarnji.hr, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj, Hrvatska zajednica županija i Župan.hr. Najbolji projekt izabralo je preko 26.000 građana Hrvatske.

Osim ove nagrade, projekt poticanja poduzetničke infrastrukture u Sisačko-moslavačkoj županiji dobio je i nagrade Hrvatske gospodarske komore, Europskog parlamenta, Ekonomskog instituta Zagreb te Europske komisije. Potonje ih je dovelo i do poziva u Europsku komisiju da sudjeluju kao sukreatori novih mjera za HORIZON.

Popravlja se gospodarska slika cijele županije

Svi dobri rezultati kojima svjedoče iz Sisačko-moslavačke županije potaknule su ih da i dalje razvijaju početnu ideju, a to je da ponovno ožive ovu županiju i unesu novog gospodarskog duha. Zbog toga, njihov sljedeći projekt je puno veći od svega što su do sad napravili, a uključuje izgradnju velikog kampusa u Novskoj koji bi trebao udomiti zgradu fakulteta, učenički i studentski dom akcelerator te e-sport arenu za 4.000 mjesta. Procijenjena arhitektonska vrijednost kampusa iznosi 62,5 milijuna eura, a nedavno je proglašen i strateškim projektom Republike Hrvatske.

Velika je ovo stvar za županiju koja je nekad bila poznata po velikim industrijskim poduzećima, a koji nisu uspješno dočekali novo doba. Poduzimanje ovakvih hrabrih iskoraka u novi svijet i suvremenu industriju, i to najbrže rastuću na svijetu, trenutno popravlja gospodarsku sliku županije, a vrlo uskoro bi se rezultati mogli vidjeti i na razini cijele države.

Ako vas zanima više o PISMO inkubatoru i ovom projektu, posjetite njihovu web stranicu.