Pretraga

Lagano raste i broj zaraženih u školama: Pogledajte kakvo je stanje u svakoj od županija

A- A+

U Hrvatskoj raste broj novozaraženih koronavirusom, pa su prema podacima Stožera civilne zaštite u zadnja 24 sata zabilježena 962 nova slučaja. Nastava se većinski provodi u školama, a iako je u zadnjem tjednu vidljiv lagani rast broja zaraženih učenika, prema podacima Ministarstva, takvih zapravo ni u jednoj županiji nema puno.

Ilustracija: Orna Wachman; Pixabay

Ministarstvo znanosti i obrazovanja nedavno je pokrenulo aplikaciju u kojoj je moguće pratiti kretanje novozaraženih učenika po županijama. U posljednje vrijeme bilježi se veći dnevni porast broja novozaraženih u općoj populaciji, pa su u posljednja 24 sata zabilježena 962 nova slučaja.

Najviši postotak zaraženih učenika je u Dubrovačko-neretvanskoj

Iz podataka Ministarstva znanosti i obrazovanja vidljivo je kako se rast bilježi i u školama, gdje su trenutno zaražena 452 učenika.

Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

No, gledano pojedinačno po županijama, brojke kojima raspolaže Ministarstvo obrazovanja – nisu visoke. Najviši postotak zaraženih učenika u proteklom tjednu zabilježen je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, 0,32%. Inače, značajan dio školaraca toj županiji nastavu i dalje pohađa online. Nastava na daljinu provodi se u osnov­nim i srednjim škola­ma na području Grada Dubrovnika te općinâ Župa dubrovačka i Konavle, a izuzetak su završni raz­redi srednjih škola na području Grada Du­brovnika, za koje je preporučeno da i da­lje nastavu pohađaju redovno u školama.

Druga županija s najviše zaraženih učenika je Primorsko-goranska s 0,26% zaraženih učenika, a treća na ljestvici je Varaždinska s 0,19%. Slijede Karlovačka s 0,18% te Šibensko-kninska s 0,17%, a stanje po ostalim županijama možete vidjeti u tablici ispod.

Izvor: Ministarstvo znanosti i obrazovanja

Najviše škola je na A modelu

Kada je riječ o modelima nastave i dalje uvjerljiva većina škola trenutno provodi A model, odnosno svi učenici su u školi. Taj model provodi se u čak 75% škola.

Mješoviti B model, prema kojemu su učenici dva dana u školi, tri na nastavi na daljinu (i obrnuto) ili tjedan dana u školi, tjedan na online nastavi, provodi se u malo više od jedan posto škola. Model C, odnosno isključivo nastava na daljinu provodi se u samo 2,42%, odnosno 32 škole u Hrvatskoj. Preostale škole, kao što možete vidjeti u tablici u nastavku, provode neki od kombinacija modela.

Izvor: MZO