Pretraga

Liječnici: ‘Headbanging’ može uzrokovati krvarenje u mozgu

A- A+

Fanovi metal glazbe ne plešu na koncertima i svirkama najdražih bendova, oni vrte glavama i mašu kosama. Dobar osjećaj koji iz toga proizlazi obično nema nikakvih posljedica, no neki slučajevi ipak završavaju s teškim ozljedama.

Na koncertima metal glazbe nećete vidjeti posebne plesne pokrete, većina fanova izvodit će takozvani ‘headbanging’. Iako su šanse male, morate znati da zbog takve ‘koreografije’ možete pretrpjeti krvarenje u mozgu.

Izdvojeni članak

Evo što su znanstvenici zaključili o fanovima metala

‘Headbanging’ može loše završiti

Slobodno mlatite glavama, metalci, no budite upozoreni kako ipak postoji maleni rizik da vas to dovede do jedne od ‘hardcore’ rock ozljede – krvarenja u mozgu.

U studiji slučaja objavljenom u The Lancetu, 50-godišnji Nijemac požalio se na glavobolju koja nije posustajala čak dva tjedna. Sken koji su obavili u bolnici otkrio je kronični subduralni hematom, odnosno krvarenje u mozgu.

Uzrok takvog hematoma upravo je ‘headbanganje’ na koncertu Motorheada, zbog čega su naposlijetku liječnici morali probušiti metalčevu lubanju, odstraniti ugrušak te drenirati njegovu glavu kroz šest dana. Čovjek se s vremenom u potpunosti oporavio i sad se definitivno ima čemu hvaliti među kolegama metalcima.

Izdvojeni članak

Žene koje drmaju metalnom scenom

Stručnjaci: Ne brinite previše

Unatoč opasnom incidentu, stručnjaci ipak kažu kako se metalci ne trebaju previše brinuti oko ovakvih krvarenja, piše Huffington Post.

– Vjerojatno postoje veći rizici na rock i metal koncertima nego što je to ‘headbanging’. Mnogo ljudi koji pohode muzičke festivale skaču i mlate glavama, no većina njih ne završi u rukama neurokirurga. Nismo pametnjakovići koji će savjetovati da prestanete s time, već ovim slučajem pokazati da je Motorhead zaista jedan od najjačih rock bendova na Zemlji, rekao je doktor Ariyan Pirayesh Islamian s Hannover Medical škole.