Pretraga

Evo što su znanstvenici zaključili o fanovima metala

A- A+

Ukoliko slušate metal glazbu moguće je da patite od niskog samopouzdanja, otkrili su znanstvenici, koji također tvrde da fanovi takve glazbe imaju snažnu potrebu da budu individualni. Nisko samopouzdanje također je povezano s negativnim stavovima prema autoritetu.

Obožavatelji glazbenog pravca metala vrlo vjerojatno imaju nisko samopouzdanje, barem tako tvrde istraživači koji su se dali u traženje specifičnih osobina koje imaju fanovi te glazbe. Provedena studija otkrila je kako metalci imaju snažnu potrebu da budu individualni i jedinstveni, piše Mail Online. Prijašnje istraživanje pokazalo je kako fanovi ovog žanra glazbe imaju mnoge slične osobine onima koji uživaju u klasičnoj glazbi.

Izdvojeni članak

Metallica nastupa na Antarktici!

Nisko samopouzdanje i potreba za jedinstvenosti

Fanovi metal glazbe često su etiketirani kao ljutiti i buntovni, no koliko je to blizu istini? Studija koju je provelo Sveučilište Westminster pokušalo je provjeriti karakterne crte metalaca. Psiholog Viren Swami zamolio je 219 žena i 195 muškaraca da ispune ankete o njihovoj osobnosti nakon slušavanja i ocjenjivanja deset pjesama ovog žanra. Istraživanje se fokusiralo na suvremenu metal glazbu okarakteriziranu ‘heavy’ gitaskim rifovima, bubnjevima s duplom pedalom i kompleksnim ritmovima ekstremnog tempa.

Uspoređujući glazbene preferencije s osobinama ličnosti Swami je otkrio kako je ‘otvorenost raznim iskustvima’ veliki faktor kod uživanja u metal glazbi. Još je više iznenadila činjenica da oni sa snažnim porivom da slušaju baš tu glazbu češće imaju nisko samopouzdanje, a također imaju snažnu potrebu za jedinstvenosti. Također su manje religiozni.

Izdvojeni članak

Heavy metal – saznajte što niste znali!

Neskloni autoritetima

– Moguće je da je ta povezanost potaknuta sa temeljnim stavovima prema autoritetima, koji mogu uključivati religiozne autoritete, rekli su autori studije. Oni su također zaključili kako katarza koju pruža metal može pomoći pojačati osjećaj vrijednosti i promovirati pozitivno samoocjenjivanje kod onih s inače niskim samopouzdanjem. – Umjesto da se fanovi metala stereotipiziraju kao devijantni, antisocijalni ili nasilni, bolje bi bilo da se razumiju psihološke potrebe koje metal glazba ispunjava kod nekih pojedinaca, zaključili su istraživači.