Pretraga

Loša vijest za učenike: Zabranjuju se mobiteli u školama diljem Hrvatske

A- A+

Nakon što su prije nekoliko tjedana učenici dviju škola u Srbiji ostali bez onoga što najviše vole, slična odluka stiže i kod nas. Naime, od sljedećeg tjedna, učenici hrvatskih osnovnih škola morat će predati svoje mobitele na ulazu zbog velikog broja prijava vezanih uz fotografiranje i ilegalno distribuiranje ispita znanja.

Foto: Unsplash

Na žalost mnogih osnovnoškolaca, listanju TikToka i Instagrama pod nastavom stiže kraj. Kako neslužbeno doznajemo, od sljedećeg tjedna kreće zabrana mobitela u osnovnim školama, a sve zbog ilegalnog fotografiranja i distribuiranja ispita znanja među krugovima učenika.

Učenici će, naime, svoje uređaje trebati ostavljati u specijalnim ormarićima prije ulaska u školu, a nepoštivanje propisa kažnjavat će se pedagoškim mjerama. Riječ je, dakle, o poprilično oštroj mjeri, koja također zabranjuje i korištenje mobitela pod odmorima.

Osim toga, kao jedan od poticaja za ovu zabranu, navodi se i činjenica da su se učenici zbog pandemije koronavirusa međusobno udaljili te da se većina komunikacije odvija preko raznoraznih društvenih mreža.

Izdvojeni članak

Učenicima u susjednoj zemlji zabranili najdražu stvar: Više ne smiju nositi mobitele u škole

– Sumnjam da će ova zabrana ikoga zaustaviti od korištenja mobitela. Meni je to glupo. Ovak’ i onak’ su nam mobiteli stalno u rukama i nitko si ne može pomoći, rekao nam je Andrija, učenik osmog razreda jedne osnovne škole u Zagrebu.

S druge strane, Emi, učenici šestog razreda jedne zagrebačke osnovne škole, ne smeta zabrana jer, kako kaže, roditelji joj ionako ne dozvoljavaju da nosi ‘pravi’ mobitel u školu, već samo onaj ‘na tipke’.

-Mama i tata mi čuvaju doma moj pametni mobitel, a daju mi da u školu nosim ovaj koji samo može zvati i slati poruke. U školi se tak’ i tak’ treba učiti, a ne biti na TikToku, poručuje Ema.

Cjelokupni cilj zabrane je ponovno zbližiti osnovnoškolce, zaustaviti širenje fotografija ispita znanja te vratiti smijeh i žamor u školske hodnike. Hoće li ova odluka zaživjeti ili će se učenici masovno žaliti, ostaje nam za vidjeti, no svakako savjetujemo da ne nosite svoj mobitel u školu od sljedećeg tjedna.

Sretan prvi april svima! Kako smo vas još danas nasamarili pročitajte ovdje.