Pretraga

Zemlja u susjedstvu zabranila Prime, zaključili su da može biti štetan za mlade

A- A+

U Sloveniji se više ne može kupiti energetska verzija Primea. Tamošnja Uprava za sigurnost hrane odlučila je zabraniti to popularno piće zbog toga što sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u Europskoj uniji.

Screenshot: YouTube

Slovenska Uprava za sigurnost hrane zabranila je kofeinsku inačicu popularnog energetskog piće Prime. Kako prenosi 24ur.com, nadležni su inspektori izašli na teren po prijavi i utvrdili da Prime sadrži sastojak L-teanin koji nije dopušten u bezalkoholnim pićima u Europskoj uniji.

Navodi se da su inspektori nedugo nakon toga obavili dodatan nadzor te su utvrdili da se u slovenskim trgovinama više ne može pronaći energetski Prime, već isključivo hidracijska inačica bez kofeina i L-teanina. Slovenski portal 24ur.com navodi i da je Uprava za javno zdravstvo Ministarstva zdravlja zatražila od Nacionalnog zavoda za javno zdravstvo procjenu rizika.

Izdvojeni članak
Energetsko piće

Zabrana energetskih pića u ovoj školi daje odlične rezultate: ‘Djeca jedu više voća i piju više vode’

Navodi se, naime, da konzumacijom energetskih napitaka Prime ukazuje na postojanje vjerojatnosti štetnog djelovanja na zdravlje pojedinih skupina te je zaključeno da Prime predstavlja rizik za zdravlje djece i adolescenata s obzirom na sadržaj kofeina.

Za one koji ne znaju, Prime je relativno novi brend sportskih i energetskih napitaka iza kojeg stoje popularni youtuberi Logan Paul KSI. Kod nas ga se može kupiti samo u pojedinim trgovinama i to po visokim cijenama od pet do 10 eura po jednoj boci.