Pretraga

Marš za znanost: Na čelo ERS-a ne može osoba koja se nije prijavila na natječaj

A- A+

Zavrzalami oko izbora voditelja Ekspertne radne skupine čini se nema kraja. Za voditelja ERS-a, odnosno v.d. voditelja, barata se imenom bivšeg HDZ-ovg ministra Radovana Fuchsa. On se na natječaj nije ni javio, a upravo je netransparentnost pri izboru jedan od razlog zašto je ministrica Divjak prosvjedovala prošle godine 1.6. Oko cijele situacije reagirao je i Marš za znanost će se dogoditi sljedeće subote u Zagrebu i Splitu.

Marš za znanost u Zagrebu foto: Marko Matijević|srednja.hr

Marš za znanost u Zagrebu foto: Marko Matijević|srednja.hr

Marš za znanost događaj je koji je prošle godine potekao iz SAD-a, kao pokret otpora politici predsjednika Donalda Trumpa i njegovu odnosu prema znanstvenim činjenicama. Maršu su se pridružile i neke druge zemlje, a među 600-tinjak gradova u kojima je lani održan bili su i Zagreb, Split i Rijeka. Za znanost će se u Zagrebu i Splitu marširati i ove godine.

Izdvojeni članak
Marš za znanost u Zagrebu foto: Marko Matijević|srednja.hr

Samo za ekipu koja vjeruje da je Zemlja okrugla: Dođite na ovogodišnji Marš za znanost

Nedavnim proglasom su pozvali ljude da dođu na Marš, a pritom su i naveli razloge za to. Jedan od razloga bila je Cjelovita kurikularna reforma koja je zamijenjena parcijalnim rješenjima. Cijeli proglas možete pročitati ovdje.

Danas je stigla nova reakcija na vijest objavljenu u Jutarnjem listu, kako će bivši ministar HDZ-a Radovan Fuchs, biti v.d. voditelj Ekspertne radne skupine. Fuchs se na natječaj nije javio, a dosad je funkcija v.d. voditelja bila nepoznata. Podsjetimo, ministrica Divjak je tražila da ERS vodi bilo tko drugi osim Glunčića, a po svemu sudeći, premijer je taj zahtjev shvatio doslovno.

U nastavku prenosimo priopćenje Marša za znanost:

[POLITIČKI DOGOVORI OKO OBRAZOVANJA]

U Proglasu ovogodišnjeg Marša napisali smo kako “unatoč velikim skupovima potpore na kojima su građani iskazali potporu i zahtjev da se nastavi sa započetom cjelovitom kurikularnom reformom, ona je zamijenjena provizornim i parcijalnim rješenjima koja diktiraju kratkoročni politički kompromisi”.

Danas čitamo o političkom dogovoru oko voditelja ERS-a. Uvjeti i kriteriji reforme i dalje se mijenjaju ovisno o političkom trenutku, pa nakon premijera na čelu Posebnog stručnog povjerenstva, sada i na čelu Ekspertne radne skupine očekujemo nekoga tko se nije ni prijavio na natječaj.

Transparentan i sustav s jasnim kriterijima je sustav otporan na političke pritiske. Jedino takav sustav može osigurati CKR!

https://www.facebook.com/marszaznanost/posts/1661895583901151