Pretraga

Samo za ekipu koja vjeruje da je Zemlja okrugla: Dođite na ovogodišnji Marš za znanost

A- A+

Marš za znanost događaj je koji je prošle godine potekao iz SAD-a, kao pokret otpora politici predsjednika Donalda Trumpa i njegovu odnosu prema znanstvenim činjenicama. Maršu su se pridružile i neke druge zemlje, a među 600-tinjak gradova u kojima je lani održan bili su i Zagreb, Split i Rijeka. Za znanost će se u Zagrebu i Splitu marširati i ove godine.

Marš za znanost u Zagrebu foto: Marko Matijević|srednja.hr

Marš za znanost u Zagrebu foto: Marko Matijević|srednja.hr

‘Znanost ne raspoznaje zemlje, jer znanje pripada čovječanstvu i baklja je koja osvjetljava svijet’ – mudre su riječi koje je davno izgovorio čuveni kemičar i biolog Louis Pasteur. Gotovo 123 godine od njegove smrti, ove riječi življe su no ikada – upravo je znanost ta koja će na jedan dan ujediniti stanovnike gradova diljem planete. Naime, drugu godinu zaredom organizira se Marš za znanost.

Izdvojeni članak

[Foto] Pogledajte poruke s Marša za znanost u Zagrebu

Potekao je kao pokret otpora stavu američkog predsjednika Donalda Trumpa prema znanosti i znanstvenim činjenicama, a iz Washingtona se proširio na 600-tinjak gradova diljem svijeta. Organizatori procjenjuju kako je na globalnoj razini, u manifestaciji sudjelovalo 1,07 milijuna ljudi, od čeka otprilike 1.500 njih u Zagrebu. Kako je to lani izgledalo pročitajte i pogledajte ovdje.

U Zagrebu se i u Splitu i ove će se godine, 14. travnja održati druga po redu globalna manifestacija Marš za znanost.

– Od prošlogodišnjega Marša za znanost svjedočimo daljnjem srozavanju obrazovanja i znanosti u našoj zemlji. Glasovi protiv cijepljenja djece postaju sve glasniji i sve opasniji, naširoko se promoviraju teorije zavjere, iskrivljeno se interpretira rodna teorija, svakodnevno se izvrću znanstvene činjenice u svrhu osobne promocije i političkih bodova. Cjelovita kurikularna reforma zamijenjena je parcijalnim rješenjima koja diktiraju kratkoročni politički kompromisi, dok se ni administrativno pitanje natječaja za voditelja i članove Ekspertne radne skupine ne može raščistiti. Liječnici, znanstvenici i studenti odlaze iz zemlje jer je u njoj sve manje posla i perspektive, poručuju organizatori, studentska udruga Anomija i suradnici.

Izdvojeni članak

Ovo su razlozi zašto svi trebaju pohoditi Marš za znanost u subotu

Ovogodišnji događaj započet će u 11:55 – u Zagrebu pred Teslinim kipom u Preradovićevoj ulici, a u Splitu okupljanje kreće u Đardinu.

– Ako i Vi smatrate da Hrvatska treba biti zemlja koja se oslanja na znanost i stručnost u školstvu i zdravstvu, u kojoj se javne politike temelje na znanstvenim podacima, a ne na predrasudama, u kojoj javni mediji promoviraju znanost umjesto pseudoznanosti i praznovjerja, u kojoj ustanove štite stručnost i etičnost, a ne klijentelizam, u kojoj implementacija svih mjera u usvojenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije ide ruku pod ruku s nužnim povećanjima ulaganja u znanost i obrazovanje – marširajte i Vi s nama! Budite s nama i na završnim skupovima Marša na Zrinjevcu u Zagrebu i na Rivi u Splitu, poruka je organizatora.

Sve novosti u vezi ovogodišnjeg Marša za znanost možete pratiti na Facebook eventu na ovoj poveznici.

Samo za ekipu koja vjeruje da je Zemlja okrugla: Dođite na ovogodišnji Marš za znanost
Share via
Copy link
Powered by Social Snap