Pretraga

Provjerite što se na maturi u Hrvatskoj trebalo znati prije gotovo 130 godina

A- A+

I dok se ovogodišnja državna matura uz nešto poteškoća približava svome kraju, odlučili smo vas uputiti na to što se to iz pojedinog predmeta trebalo znati na ispitu zrelosti davne 1888. godine. Te podatke izvlačimo iz ‘Propisa o obdržavanju izpita zrelosti na hrvatsko-slavonskih gimnazijah’. Navedena su, da ih prevedemo u ovodobni govor, područja ispitivanja i obrazovni ishodi za osam predmeta.

Izvor: Školske novine / Desni klik mišem – Pogledaj sliku

Sve do 2010. godine, kada je u Hrvatsku uvedena državna matura, ona se provodila na tradicionalni način, naravno s određenim preinakama kroz vrijeme. Dakle to je izgledalo otprilike tako da se pisao jedan završni (maturalni rad) te se još testiralo znanje iz tri predmeta, pismenim i/ili usmenim putem.

Izdvojeni članak

Usporedba polaganja državne i klasične mature

S tim u vezi zanimljivo je pogledati kakav je propis važio za polaganje ‘izpita zrelosti’ gotovo 130 godina prije.

U ‘Propisu o obdržavanju izpita zrelosti na hrvatsko-slavonskih gimnazijah’ stoji što se to tražilo od maturanata na ‘izpitu zrelosti’ u nekom načelnom smislu, kao i specifično za devet školskih predmeta.

Tako se u spomenutom Propisu, koji se nalazio unutar Naredbe kr. hrv.-slav.-dalm. zemaljske Vlade, Odjela za bogoštovlje i nastavu od 11. veljače 1888. godine, koju prenose Školske novine navodi da se ‘izpitatelj, gdje je to iole moguće, pita pregledno samo stvari važne i bitne, i da se kani svih potankosti, naročito kod onih predmeta, kojih se znanje poglavito osniva na pamćenju.’

Izdvojeni članak

Najstresnija ‘državna matura’ na svijetu – učenike nadgledaju dronovi

Kada je riječ o pojedinim predmetima, evo što su maturanti trebali znati (prenosimo tekst dokumenta u izvornoj jezičnoj verziji)

Hrvatski jezik. Pismenom radnjom treba, da izpitanik dokaže, da je vrstan okretno, jasno i logično izpravno napisati sastavak njegovoj obrazovanosti primjeren i to jezikom čistim i stilistično sasvim korektnim.

Usmeni izpit obsizat će hrvatsku i srbsku literaturu u pregledu, no ipak tako, da izpitaniku moraju važnija djela u obće a naročito ona djela novije literature potanje biti poznata, koja se u naučnoj osnovi učenikom viših razreda što propisuju što za čitanje preporučuju. Osim toga pitat će se i stari slovenski jezik. Izpitanik mora znati predloženi mu stari text okretno čitati i prevesti te običnije jezične pojave protumačiti.

Izdvojeni članak

Državna matura iz perspektive strukovnjaka: Otprilike smo na istome kao i gimnazijalci

Iz matematike je dovoljno, da izpitanik pokaže sigurnost u rješavanju raznih jednačaba: da znade s logaritmi okretno raditi; da dobro razumije aritmetičke partije propisane u naučnoj osnovi za VII. razredom pak da rješavanjem prikladnih zadaća zasvjedoči temeljno znanje ravne trigonometrije i osnovnih pojmova analitičke geometrije. 

U fizici treba da si je izpitanik prisvojio sigurno znanje temeljnih zakona i važnijih pojava iz pojedinih odsjeka njezinih, tako da je vrstan jednostavnije prirodne pojave sam protumačiti.

Što se od maturanata tražilo iz ostalih predmeta odnosno povijesti, geografije, njemačkog, latinskog te grčkog jezika, možete pročitati u priloženom Propisu.

Provjerite što se na maturi u Hrvatskoj trebalo znati prije gotovo 130 godina
Share via
Copy link
Powered by Social Snap