Pretraga

Učenici sebe i školu žestoko osramotili: U Vukovaru se naslikavali uz nacistički pozdrav

A- A+

Učenici Osnovne škole Ivan Gundulić u Dubrovniku su se, prilikom posjeta Vukovaru, fotografirali s nacističkim pozdravom i nosili majice s HOS-ovim simbolima. Posjet su realizirali u sklopu nacionalnog projekta, ali su izazvali kontroverzu objavom s nacističkim gestom i pjesmom Marka Perkovića Thompsona na društvenim mrežama. Ravnateljica škole osudila je ponašanje učenika, izrazila žaljenje u njihovo ime te najavila poduzimanje mjera kako bi ih dodatno educirala i spriječila slične situacije u budućnosti.

Osnovna škola Ivan Gundulić Dubrovnik

Osnovna škola Ivan Gundulić Dubrovnik | foto: screenshot Google Maps

Učenici Osnovne škole Ivan Gundulić iz Dubrovnika pri posjeti Vukovaru fotografirali su se s podignutom desnicom u zraku – uz nacistički pozdrav, odnosno gestom koja se koristila kao pozdrav u Njemačkoj pod vlašću Adolfa Hitlera. Također, dvojica od njih nosili su u majice HOS-a, piše Index.hr.

Nacistički pozdrav uz pjesmu Anica kninska kraljica

Kako doznaje Index.hr, posjetili su Vukovar još u rujnu u sklopu projekta ‘Posjet učenika osmih razreda Vukovaru’, koji se u organizaciji Javne ustanove Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar održava na razini cijele države. Cilj projekta je upoznati se sa svim okolnostima i posljedicama bitke za Vukovar te uključuje posjete Trpinjskoj cesti, Ovčari, Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata, a održava se paljenje svijeća za žrtve rata i druge aktivnosti.

Dubrovački su učenici tako odlučili pokazati poštovanje prema ratu tako što su pokazali nacistički pozdrav, a fotografiju su objavili na Instagramu uz pjesmu Marka Perkovića Thompsona Anica kninska kraljica. Na spomenutoj fotografiji, učenici u rukama nose i zastavu na kojoj piše Gruž, ime kvarta u kojoj se nalazi njihova škola.

Izdvojeni članak
Dječak puše nos

Osim Zagreba i Splita, hripavac se širi i Dubrovnikom: ‘Roditelji ne žele cijepiti djecu’

Ravnateljica: ‘Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima’

Prema informacijama koje su došle do portala Index.hr, fotografirala ih je profesorica, ali to je ravnateljica škole Vedrana Elez negirala. Informaciju o postojanju ove fotografije prvi put je čula kada su joj se obratili novinari.

– Učenici Osnovne škole Ivana Gundulića boravili su u Vukovaru od 9. do 12. rujna u okviru projekta Posjet učenika osmih razreda Vukovaru. Do vašeg upita nismo imali saznanja o navedenim fotografijama i spomenutom događaju. Mi kao odgojno obrazovna-ustanova osuđujemo bilo kakav oblik ekstremizma i takvih pojavnosti. Osuđujemo veličanje nacističkih i drugih simbola totalitarnih režima. Učenici su se samostalno fotografirali i navedene fotografije objavili na svojim društvenim mrežama, kazala je Elez za Index.hr.

Izdvojeni članak

Strava u Dubrovniku: 22-godišnjak gurnuo 26-godišnjaka sa zidina, dobio je ozljede opasne po život

‘Nakon razgovora s učenicima, iskazali su žaljenje zbog svog ponašanja’

Nastavila je kako su učenici iskazali žalost zbog ponašanja te da će poduzeti sve mjere i radnje iz njihove nadležnosti kako bi učenike dodatno educirali, sve s ciljem kako se ovakve i slične situacije ne bi ponavljale. Ravnateljica posebno napominje kako im je ‘izuzetno žao što je došlo do ovakve situacije i neprimjerenog ponašanja učenika, što je zasjenilo posjet Vukovaru’.

– Nakon razgovora s učenicima iskazali su žaljenje zbog svog ponašanja. Tužni smo što se bez obzira na sve naše napore, odgojno-obrazovne programe, projekte i aktivnosti u kojima promičemo toleranciju, ljubav, poštovanje, mir, suživot događaju ovakve neprimjerene situacije i to baš u Vukovaru, gradu heroju, ponosu Hrvatske i prijatelju našega Grada, poručila je Elez.