Pretraga

Ministarstvo otkrilo detalje testiranja učenika: Bit će dobrovoljno, evo tko je oslobođen

A- A+

Zbog sve većeg broja zaraženih, a kako bi se smanjio broj učenika koji odlaze u samoizolaciju, uvodi se nova mjera za školarce. Jednom tjedno, ponedjeljkom prije nastave, učenici će se testirati testom kojeg će dobiti od škole. Kako nam potvrđuju iz Ministarstva, testiranje će biti dobrovoljno, a od njega su oslobođeni isti oni učenici koji su prema posljednjim uputama oslobođeni karantene, osim ako se u njihovom razredu ne pojavi pozitivno testirana osoba.

Foto: Unsplash/Srednja.hr

Kako je potvrdio potpredsjednik Vlade i načelnik Stožera Davor Božinović, a objavili su i svi veći mediji, uskoro se uvodi testiranje učenika na COVID-19 jednom u tjednu. Testove će platiti država i oni će se distribuirati školama, a škole će ih onda dijeliti roditeljima. U Ministarstvo znanosti i obrazovanja, koje radi na planu, poslali smo službeni upit oko detalja provedbe ove mjere za školarce.

Učenici koji se ne testiraju moraju u samoizolaciju u slučaju pozitivne osobe u razredu

– Samotestiranje na SARS-CoV-2 brzim antigenskim testovima provodi se kod kuće, zatim roditelji/skrbnici prijavljuju rezultate testiranja odgojno-obrazovnoj ustanovi i to na način da u slučaju da je test pozitivan o tome obavještavaju razrednika učenika koji obavijest prosljeđuje ravnatelju ili osobi koju on za to ovlasti, a u slučaju negativnog rezultata testa, roditelj/skrbnik u djetetovu bilježnicu zapisuje da je rezultat testiranja negativan što razrednik provjerava svaki ponedjeljak, odgovorili su na naš upit iz Ministarstva znanosti i obrazovanja o tome kako će izgledati provedba nove mjere.

Testiranje neće biti obavezno i nema sankcija za učenike koji se neće testirati, ali će oni onda morati u samoizolaciju u slučaju pozitivnog slučaja u razredu, potvrđuju iz Ministarstva.

– Ukoliko takav zapis i potpis roditelja ne postoji u slučaju pojave pozitivnog učenika u tom razrednom odjeljenju izriče se mjera samoizolacije, osim ako su, izuzeti od karantene sukladno uputama HZJZ-a, kažu nam iz Ministarstva.

Ako se u razredu pojavi pozitivan učenik, ponovno se provodi samotesiranje

Škola će, dodaju, osigurati i predati roditeljima dovoljnu količinu testova za mjesec dana testiranja. Ako se tijekom tjedna utvrdi da je još netko od učenika pozitivan, onda će se ponovno provesti samotestiranje razreda.

– Samotestiranje na SARS-CoV-2 je dobrovoljno i besplatno i obavlja se jednom tjedno, preporuka je ponedjeljkom početkom prvog sata nastave. Kada se na neki drugi način, neovisno o rutinskom samotestiranju u školi, utvrdi da je neki od učenika pozitivan na SARS-COV-2, odmah po saznanju o pozitivitetu, provodi se dodatno samotestiranje tog razrednog odjela, neovisno o već provedenom samotestiranju, kažu iz Ministarstva za srednja.hr.

Ono što naglašavaju je i da se neće testirati svi učenici, osim ako se u razredu ne pojavi pozitivna osoba.

– Od rutinskog samotestiranja su oslobođeni učenici koji su u slučaju kontakta s pozitivnom osobom oslobođeni karantene sukladno uputama HZJZ-a te se ovi učenici testiraju samo u slučaju pozitivnog testa tijekom rutinskog samotestiranja kod drugih učenika u istom razrednom odjelu, odgovaraju nam na službeni upit iz Ministarstva.

Podsjetimo, od ovog tjedna karantene su oslobođeni učenici koji su primarno cijepljeni i koji su preboljeli pa primili jednu dozu cjepiva, neovisno o tome koliko je vremena prošlo od cijepljenja. Dakle, te skupine učenika se ne moraju niti samotestirati.

‘Planirano je da se s mjerom krene što prije, čim budu nabavljeni testovi’

Konkretan datum uvođenja nove mjere za škole ovisit će o nabavi testova, koji sada u škole stižu u velikim količinama. U Ministarstvu obrazovanja kažu kako nabava brzih antigenskih testova ide putem Stožera civilne zaštitite.

– Distribuciju brzih antigenskih testova obavlja Civilna zaštita u suradnji sa nastavnim zavodima i njihovim ispostavama prema tablici koju joj dostavi Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a koja sadržava količinu i adrese ustanova na koju je testove potrebno dostaviti. Daljnju distribuciju obavlja škola u organizaciji ravnatelja. Planirano je da se s mjerom krene što prije, čim budu nabavljeni testovi, odgovaraju na naš upit iz Ministarstva.

Tisuće učenika trenutno su u samoizolaciji i epidemiolozi više ne mogu evidentirati samoizolacije zbog prevelikog broja zaraženih, pa je ovo jedna od mjera kojom se nastoji umanjiti broj učenika kojima se propisuje karantena.

– Temeljem posljednjih preporuka WHO i ECDC da se više napora uloži u što normalnijeg funkcioniranja obrazovnog i zdravstvenog sustava, a ne samo u sprječavanje širenja ove nove varijante virusa koja se jako brzo širi i vrlo je teško imalo usporiti širenje radimo na modelu ukidanja samoizolacija za učenike jer je u ovom trenutku nužno osigurati da što veći broj učenika ima normalnu nastavu u učionicama i to ne samo kao bi uspješno svladali gradivo, nego prvenstveno zbog njihovog mentalnog zdravlja, zaključuju iz Ministarstva.