Pretraga

Ministarstvo otkrilo koliko je učenika zaraženo: Samo dvije škole u cijelosti su na online nastavi

A- A+

U školama diljem Hrvatske u odnosu na prije dva tjedna broj zaraženih učenika je pao – takvih je trenutno 1.758, dok ih je krajem rujna bilo preko dvije tisuće. Gotovo je prepolovljen broj učenika koji su u samoizolaciji te je značajno manje zaraženih nastavnika.

razred učenici učionica

Foto: Pixabay

Prema posljednjim službenim podacima, u posljednja 24 sata zabilježeno je 2.022 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.092. Među njima je 855 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata, a preminulo je 27 osoba.

Stanje u školama bolje je u odnosu na kraj rujna

Kada je riječ o stanju u školama, ono je nešto bolje u odnosu na prije dva tjedna. Kako nam kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutno je u školama 1.758 zaraženih učenika, od čega je 631 zaraženi među srednjoškolcima, a njih 1.127 je među učenicima osnovnih škola. Prije točno dva tjedna broj zaraženih učenika bio je veći, 2.004.

U tablici u nastavku možete vidjeti kakvo je stanje u svakoj od županijama. Ukupno 519 učenika zaraženo je u Zagrebu, 186 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 142 u Zagrebačkoj te 108 u Primorsko-goranskoj županiji, a u preostalima je ta brojka manja od sto.

Broj zaraženih učenika po županijama| izvor: MZO

Pao broj učenika u samoizolaciji, samo su dvije škole na C modelu nastave

Osim broja zaraženih, u odnosu na kraj rujna dvostruko je manji broj učenika koji su u samoizolaciji. Ta je mjera trenutno određena za 4.844 učenika, točnije za 3.317 osnovnoškolaca i 1.527 srednjoškolaca. Prije točno dva tjedna u samoizolaciji je bilo čak 9.659 đaka.

Podsjetimo, u slučaju pojave zaraze u razredu, čitav razred ne mora nužno u samoizolaciju. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, samoizolacija biti određena samo onim učenicima koji su sjedili u istoj klupi i unutar polumjera od dva metra u svim smjerovima od oboljelog učenika i oni učenici koji su putovali dulje od 15 minuta tako da su blizu sjedili ili stajali pokraj učenika koji je u međuvremenu obolio.

Kada je pak riječ o zaposlenicima, COVID pozitivno je 210 djelatnika škola, kažu iz Ministarstva, a u samoizolaciji je njih 77 djelatnika. I tu je vidljiv pad brojki, u odnosu na prije dva tjedna kada su pozitivan nalaz imala 233 djelatnika.
Prema podacima kojima trenutno raspolaže Ministarstvo, online nastava za sve učenike provodi se samo u dvije škole, a riječ je o Srednjoj školi Gračac te Područnoj školi ‘Dr. Blaž Jurišić’ Vrgada koja je u sastavu Osnovne škole Pakoštane.