Pretraga

Ministarstvo upozorilo škole: Na vjerski dio Dana kruha mogu samo učenici s privolom roditelja

A- A+

Nakon što im je Udruga Protagora prigovorila zbog sudjelovanja svećenika u obilježavanju Dana kruha, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja poručili su kako djeca u obredu blagoslova mogu sudjelovati samo uz suglasnost roditelja. Tako bi na Dane kruha ove godine, ako već svećenik dolazi u školu, mogli ići samo oni učenici kojima roditelji potpišu suglasnost.

foto: Wesual Click/Unsplash

Roditelji imaju pravo odlučivati o uključivanju svoga djeteta u izborni program, sudjelovanju na izvannastavnim aktivnostima i izvanučioničkoj nastavi pa stoga mogu odlučiti hoće li njihovo dijete sudjelovati i na priredbama, izložbama ili drugim aktivnostima koje se provode u školi, kažu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

‘Diskriminacija učenika’

Izdvojeni članak

Ministrici Divjak poslali pismo: ‘Vjerski dio Dana kruha neka se odvija na vjeronauku’

Podsjećamo, Udruge za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta Protagora prošlog je tjedna ministrici uputila pismo u kojem je traži da prestane diskriminacija učenika koji ne idu na vjeronauk.

Iz ministarstva su potom poručili da je za sudjelovanje učenika u vjerskom dijelu manifestacije Dana kruha potrebna suglasnost roditelja.

Obavezna suglasnost roditelja

– U skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, za sudjelovanje učenika u izbornim i fakultativnim predmetima, aktivnostima, modulima, programima i projektima koji nisu obvezni, potrebno je informirati roditelje i pribaviti njihovu pisanu suglasnost – napominju iz Ministarstva.

Tako bi na Dane kruha ove godine, ako već svećenik dolazi u školu, mogli ići samo oni učenici kojima roditelji potpišu suglasnost.

Sudjelujte u anketi: