Pretraga

Ministarstvo zaobišlo ERS i krenulo u ‘reaktivaciju’ stručnih radnih skupina iz kurikularne reforme

A- A+

Na e-mail adrese članova predmetnih stručnih radnih skupina (SRS), koje su radile u sklopu Cjelovite kurikularne reforme, danas tijekom poslijepodneva stigli su upitnici iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. MZO iz upitnika želi saznati jesu li članovi SRS-ova spremni sudjelovati u nastavku rada stručne radne skupine. Pitanje ponovnog formiranja SRS-ova stiže u prilično nejasnom trenutku kada pitanje Ekspertne radne skupine, koja koordinira radom stručnih radnih skupina, još uvijek nije riješeno. Štoviše, ministrica javno tvrdi da ERS za nju u ovom trenutku ne postoji.

Ministrica Divjak i njezina pomoćnica Lidija Kralj | Foto: Dora Kršul

Tijekom rada na Cjelovitoj kurikularnoj reformi u 2015. i 2016. godini, osim Ekspertne radne skupine ustrojene su i stručne radne skupine (SRS) koje su izrađivale predmetne kurikulume, kurikulume međupredmetnih tema, dokumente područja kurikuluma te dokumente nacionalnih kurikuluma.

Na elektroničke adrese članova stručnih radnih skupina danas je u poslijepodnevnim satima iz Ministarstva znanosti i obrazovanja s adrese [email protected] stigao upitnik s nekoliko pitanja o nastavku rada na kurikulumima. Kako su nam kazali neki članovi SRS-ova, osim imena i prezimena te pitanja u kojoj skupini osoba želi raditi, MZO je članove SRS-ova upitao i jesu li spremni sudjelovati u nastavku rada stručne radne skupine.

Upitnik iz MZO-a | Foto: Screenshot

Upit je stigao i na adresu Miljenka Hajdarovića, člana stručnih radnih skupina za Povijest i Politiku i gospodarstvo. Hajdarović nam je kazao kako među CKR timom vlada zbunjenost i nevjerica.

– Osobno sam odmah povratno odgovorio na mail i zatražio pojašnjenja oko sastava Posebnog stručnog povjerenstva (PSP), Ekspertne radne skupine (ERS), kao i informacije o vremeniku i planu rada SRS-ova te informacije o međusobnim obavezama MZO-a i SRS-ova. Tek nakon tih informacija, možemo raditi, rekao nam je kratko Hajdarović.

Aktiviranje stručnih radnih skupina iz CKR-a bez riješenog pitanja ERS-a

Izdvojeni članak

Pitate za reformu? Ona nije ovdje, zatočena je u kaosu nepravilnosti i netransparentnosti

Upiti o svojevrsnoj reaktivaciji stručnih radnih skupina stižu u trenutku kada je još uvijek neizvjesno pitanje same Ekspertne radne skupine, oko koje se već mjesecima u javnosti lome koplja zbog netransparentno provedenog natječaja kojim je na čelo te skupine imenovana Jasminka Buljan Culej. Ministrica Divjak već je u nekoliko navrata rekla kako za nju ERS ne postoji, no to faktički ne stoji s obzirom da skupina, doduše krnja, i dalje nije raspuštena niti je poništen natječaj kojim je izabrana.

S obzirom da ERS koordinira radom SRS-ova, upitali smo MZO znači li ovo da samo Ministarstvo preuzima ulogu Ekspertne radne skupine i zaobilazi Buljan Culej.

– Ne. Sukladno Strategiji, mjere CKR-a, koje se odnose na sve razine i vrste odgoja i obrazovanja, su u nadležnosti MZO-a, osim mjere 2.4.7. koja je u nadležnosti NCVVO-a, rekli su nam iz Ministarstva i dodali kako su SRS-ovi formirani u 2015. godini, odlukama ministra koje su još uvijek na snazi te da se u ovom slučaju radi isključivo o reaktivacija postojećih tijela. Isti su nam odgovor dali i na pitanje kako to da se SRS-ovi formiraju bez riješenog pitanja ERS-a.

Ministarstvo: Reaktivacija SRS-ova je usporedni potez kako bi se ubrzao cijeli proces, ERS i PSP tema aktualna tema razgovora HDZ-a i HNS-a

Izdvojeni članak

Usuglašen Akcijski plan: Premijer se i dalje ne izjašnjava o netransparentnom natječaju za ERS

Pitali smo MZO i što bi te u kojim rokovima trebale raditi eventualno reaktivirane stručne radne skupine.

– S obzirom da je javna rasprava o kurikularnim dokumentima završila krajem 2016., potrebno je odgovoriti na pristigle primjedbe i komentare te eventualno ukoliko SRS smatraju potrebnim, doraditi dokumente. Nakon obrade javne rasprave, dogovorit će se daljnja dinamika rada s ciljem uvođenja pilot projekta CKR u škole 2018./19. Glavni cilj tima ministrice Divjak je izgradnja škole za život, a ne ocjenu, stoji u odgovoru Ministarstva iz kojeg nam neslužbeno kažu da su ERS i PSP trenutačno aktualna tema razgovora HDZ-a i HNS-a te da je reaktivacija stručnih radnih skupina usporedni potez kako bi se ubrzao cijeli proces.