Pretraga

Ministrica Divjak: Mandat je vrijedan koliko su vrijedni rezultati, a ako se ove stvari ne dogode – dajem ostavku!

A- A+

Ministrica Blaženka Divjak jučer je gostovala u emisiji ‘Veto’ na N1 televiziji. U podužem intervjuu osvrnula se na proces kurikularne reforme i kazala da ako od jeseni ne krene njena eksperimentalna provedba i obvezna informatika, planira dati ostavku. Potvrdila je i da je DORH-u podnesena prijava u slučaju afere zagrebačkog SC-a nazvane ‘Di su kolači?’.

Ministrica Blaženka Divjak | Foto: srednja.hr

– Ukoliko najesen neće krenuti eksperimentalna provedba kurikularne reforme i obvezna informatika, ja ću sama odstupiti jer mislim da je ovo vrijedan mandat, ali onoliko koliko su vrijedni rezultati, a ne ono što netko misli o natječaju koji je objavljen u vremenu kada ja u Ministarstvu nisam ni bila, kazala je ministrica Divjak gostujući na N1 televiziji.

Ministarstvo je trenutno u fazi sakupljanja dokumenata s međunarodnih recenzija, a nakon toga se školama upućuje javni poziv, temeljem kojega će biti odabrane one u kojima kreće eksperimentalno provođenje reforme.

– Mi ćemo po svakoj županiji tražiti po dvije osnovne škole, jednu u urbanom i jednu u ruralnom dijelu, zatim barem po jednu srednju školu u županiji, dakle oko 60 do 80 škola po cijeloj Hrvatskoj. Te škole moraju biti motivirane za ulazak u eksperimentalnu provedbu. Kriterij je dakle geografska rasprostranjenost, spremnost škole i da nije nulta razina digitalne spremnosti škole, kazala je Divjak za N1 i najavila kako će se u tim školama zapravo od rujna rasteretiti i teške torbe jer će se više oslanjati na digitalne sadržaje, a ne teške knjige.

Divjak: ‘Nema dileme tko vodi Ministarstvo’

Izdvojeni članak

[EKSKLUZIVNO] Triler obrazovne reforme: Objavljujemo dokument koji potvrđuje da je Jasminka Buljan Culej lagala javnosti

Kaže i kako od javnosti nije skrivala dokumente koji potvrđuju neregularnosti u prošlom izboru Jasminke Buljan Culej za voditeljicu Ekspertne radne skupine, unatoč kojima je dotična nedavno napredovala u premijerovo Posebno stručno povjerenstvo za provedbu Strategije. Dodaje Divjak, novi natječaj za ERS ima ‘jasne formalne uvjete i transparentno se sve objavljuje čim se zadovolje uvjeti’.

– Podaci su bili post festum i napravili smo analizu i dali je PSP-u i oni su jedini mogli reći je li sve bilo u redu, a oni to nisu rekli. Bez obzira što sam ja sigurna da su pojedini procesi imali manjkavosti, da je bilo netransparentnosti i da protekla Ekspertna radna skupina nije bila formirana u skladu sa zahtjevima – to je moje mišljenje, ali jedini mjerodavni je PSP. Javnost je to znala, ja sam cijelo vrijeme javno komunicirala da je napravljena analiza i da je dostavljena PSP-u koji je provodio taj natječaj. Taj natječaj nije provodilo Ministarstvo, već PSP koji je pri uredu premijera, kazala je Divjak za N1.

Dodaje, novi natječaj za ERS ima ‘jasne formalne uvjete i transparentno se sve objavljuje čim se zadovolje uvjeti’.

Nakon što smo otkrili kako je Jasminka Buljan Culej na predstavljanju novinarima obmanula javnost s prezentacijom akcijskog plana koji je bio drugačiji od onoga s kojim se prijavila na natječaj za ERS, državni tajnik Matko Glunčić tvrdio je da je sve transparentno, za što su kasnije iz MZO-a tvrdili da to uopće nije službeni stav Ministarstva. Logičnim se nakon toga nametnulo pitanje tko uistinu vodi to Ministarstvo.

– Nema tu dileme tko vodi Ministarstvo, ja ga vodim i kada to kolega Glunčić ili netko drugi zaboravi ja ga vrlo jasno podsjetim. Tako je on dobio zahtjev za očitovanjem vezano za tu situaciju, a što će dalje biti…. Pa to će biti predmet daljnjih koalicijskih razgovora i pregovora jer jasno treba komunicirati iste poruke iz istog Ministarstva, ne zato da bih nekom sprečavala da govori svoje mišljenje, već da su poruke i politike koje se vode jasno usuglašene. Mi dobro funkcioniramo u Ministarstvu, a povremeno se eto dogode ovakvi izleti koji drugima nisu čudni, ali meni nije to osobno bilo drago i zato sam tražila pismeno očitovanje da drugi put znamo na čemu smo, objašnjava Divjak.

Slučaj ‘di su kolači’ prijavljen DORH-u

Izdvojeni članak
mirko bošnjak, ravnatelj SCZG

Sanacijski upravitelj SC-a odgovorio na pitanje hoće li poskupjeti studentski domovi i prehrana te komentirao aferu ‘Di su kolači?’

Ovih dana, u medijima je dosta buke izazvala afera ‘di su kolači’, koja potresa zagrebački Studentski centar. Naime, ondje je kontrola potrošnje namirnica u proizvodnji kolača pokazala veliku razliku u količini naručenih namirnica koje su trebale biti servirane studentima i stvarnoj količini proizvedenih obroka. Kako je i najavljeno, Ministarstvo je slučaj prijavilo Državnom odvjetništvu RH.

– Studentski centar Zagreb je u postupku da ima sanacijsku upravu i upravitelja i mi smo jasno kazali da nećemo osiguravati dodatna sredstva za SC. Tražili smo izvješće od sanacijskog upravitelja u kojem se pokazalo da putevi nestajanja novca i namirnica nisu zaustavljeni i u tom smislu smo tražili daljnje informacije i kada smo to dobili, onda smo to pregledali i zaključili da to nije samo situacija gdje bi moglo Ministarstvo nadgledati to sve niti je to naša zadaća. Mi nemamo niti ingerencije niti ljude koji bi to mogli raditi i poslali smo prijavu DORH-u. DORH će sada obraditi tu situaciju i vidjeti što se događa jer nema smisla vratiti SC Zagreb u neko regularno poslovanje bez da se to ne riješi jer je u sanaciju uloženo 150 milijuna kuna, kazala je Divjak za N1.