Pretraga

Optužen nastavnik koji je godinama seksualno iskorištavao učenice, prijeti mu do 10 godina zatvora

A- A+

Nastavnika (43) tereti se za devet kaznenih djela seksualnog iskorištavanja učenica. Kaznena djela koja mu se stavljaju na teret prema optužnici je počinio od 2011. do 2016. u Varaždinu i Puli kao zaposlenik obrazovne ustanove. Iako je bio u istražnom zatvoru, mjere opreza su mu sada zabrana približavanja žrtvama, uspostavljanja veza s njima i obavljanja nastavničkih poslova, dok mu prijeti kazna zatvora do 10 godina.

crno bijela fotografija djevojke koja sjedi i plače

foto: Canva

Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu, nakon provedene istrage, podiglo je pred Općinskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv 43-godišnjeg nastavnika koji je godinama seksualno iskorištavao učenice, priopćio je DORH. Navodi se kako su neke žrtve bile mlađe od 15 godina.

Optužen za ukupno devet kaznenih djela

Prema optužnici, u dva navrata imao je spolni odnos s učenicama, a kako bi ih podčinio iskoristio je svoj položaj koji je imao u školi. Jednom je počinio bludne radnje, dok je ukupno optužen za devet kaznenih djela.

– Općinsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 27. listopada 2023., nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1980.) zbog počinjena dva kaznena djela spolne zlouporabe djeteta mlađeg od petnaest godina, četiri kaznena djela spolne zlouporabe djeteta starijeg od petnaest godina, dva kaznena djela spolnog odnošaja zlouporabom položaja i jednog kaznenog djela bludne radnje, stoji u priopćenju DORH-a.

Izdvojeni članak
djevojka pognute glave stoji naslonjena na zid

Više od pola milijuna ljudi traži donošenje strožih zakona za sprječavanje seksualnog zlostavljanja djece

Ukinut mu istražni zatvor, a prijeti mu do 10 godina iza rešetaka

Optužnicom se okrivljenog 43-godišnjaka tereti da je počinio navedena kaznena djela od 2011. do 2016. godine u Varaždinu i Puli kao zaposlenik jedne obrazovne ustanove na štetu polaznica te ustanove. Okrivljenik se nalazio u istražnom zatvoru, a vijeće Općinskog suda u Varaždinu prihvatilo je prijedlog državnog odvjetništva iz optužnice i produljilo mu istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela.

Međutim, vijeće Županijskog suda u Varaždinu je, po žalbi okrivljenika, ukinulo istražni zatvor i odredilo okrivljeniku mjere opreza zabrane približavanja žrtvama, zabrane uspostavljanja ili održavanja veze s njima i zabrane obavljanja poslova nastavnika, objavio je DORH. Zbog kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret, prijeti mu do 10 godina zatvora.