Pretraga

Mislite da ste natprosječno inteligentni? Probajte riješiti primjere zadataka s Mensa testiranja

A- A+

Hrvatska Mensa poziva na prvo ovogodišnje testiranje inteligencije u Zagrebu. Testiranje će se provesti na FER-u, a dobna granica za pristupanje testiranju je 14 godina i svi mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja. Za uspješan rezultat na testu nije potrebno prethodno znanje, poznavanje matematike, razina obrazovanja niti znanje jezika, a ako mislite da ste natprosječno inteligentni u tekstu možete testirati svoje znanje na primjerima zadataka s prethodnih testiranja.

učionica ljudi na testiranju

Foto: Hrvatska Mensa

Ako imate prijatelja ili prijateljicu koji redovito govore kako su puno inteligentniji od prosječnih ljudi, ove subote to njihovo hvalisanje možete i testirati. Hrvatska Mensa 23. ožujka organizira prvo ovogodišnje testiranje inteligencije u Zagrebu. Testiranje će se održati na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a svi koji žele sudjelovati moraju se najprije prijaviti online preko web stranice Mense.

‘Svi koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije moći će se učlaniti u Mensu’

– Testiranje će provesti ovlašteni Mensin psiholog, a rezultat testiranja stiže na e-mail adresu svakog pristupnika u roku od nekoliko tjedana. Svi koji ostvare rezultat bolji nego 98 posto populacije moći će se učlaniti u Mensu, koja u svijetu okuplja više od 150 tisuća članova. Na prethodno održanom testiranju na FER-u u prosincu prošle godine, gotovo 50 posto pristupnika je zadovoljilo uvjet za učlanjenje u Mensu. Stoga, očekujemo dobre rezultate pristupnika i ovog puta, rekli su iz Odjela za organizaciju testiranja Hrvatske Mense.

Ipak, poručuju kako cilj testiranja nije učlanjenje Mense, nego testirati inteligenciju. Minimalna dobna granica za pristupanje testiranju je 14 godina, a mlađi od 18 godina trebaju doći u pratnji roditelja ili staratelja. Redovna cijena testiranja je 30 eura, a učenici i studenti imaju popust pa oni testiranje plaćaju 20 eura. Testovi inteligencije koji se koriste su rodno i dobno neutralni, zasnivaju se isključivo na slikama te za uspješan rezultat na testu nije potrebno prethodno znanje, poznavanje matematike, razina obrazovanja niti znanje jezika.

Izdvojeni članak
učenik piše ispit

Mensa poziva učenike i studente na testiranje inteligencije: Ako riješite ove zadatke, razmislite o prijavi

Provjerite svoju inteligenciju na primjerima zadataka s prethodnih testiranja

– Svake godine prvog dana proljeća obilježava se Međunarodni dan darovitih učenika kako bi se senzibilizirala javnost o potrebi organiziranja sustavne brige za darovite pojedince. Sudjelovanjem u Tjednu darovitosti putem testiranja inteligencije, Hrvatska Mensa nastoji dati svoj društveni doprinos prepoznavanju darovitih i inteligentnih mladih, ali i odraslih osoba. Time također nastojimo skrenuti pozornost i povećati svijest javnosti o važnosti prepoznavanja darovitih, kreativnih i talentiranih osoba, istaknuli su iz organizacije testiranja.

Ako mislite da ste natprosječno inteligentni, na fotografiji niže nalazi se primjer dva zadataka s prethodnih testiranja. Ako mislite da znate koji su točni odgovori, odnosno koji od ponuđenih simbola od slova ‘a’ do ‘f’ pripada u kućicu s upitnikom, prijavite se i u subotu s prijateljima ili solo provjerite kolika vam je razina inteligencije.

Primjer zadataka Mensa testiranja | Foto: Hrvatska Mensa