Pretraga

Mladi se sastali s Milanovićem i požalili na problem o kojem će upozoriti europske institucije

A- A+

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske na sastanku s predsjednikom Zoranom Milanovićem ponovno su upozorili da novi Zakon o savjetima mladih zatvara mladima prostor za političku participaciju. Naveli su da novo tijelo Savjeta mladih Hrvatske nije u skladu s načelima autonomije lokalne i regionalne samouprave. Spomenuli su da je u tom tijelu od 20 članova njih 15 iz Mladeži HDZ-a te da će o svemu upozoriti i nadležne europske institucije.

mreža mladih hrvatske predjsednik zoran milanović

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske kod predsjednika Zorana Milanovića | foto: Ured predsjednika Republike Hrvatske, Filip Glas

Predstavnici Mreže mladih Hrvatske na sastanku kod predsjednika Zorana Milanovića upozorili su o problematici novog Zakona o savjetima mladih koji mladima, istaknuli su, zatvara prostor za političku participaciju.

Nezadovoljni su, stoji u izvještaju s prijema, izmjenama Zakona koji novom nacionalnom tijelu Savjeta mladih RH daje ovlast koordinirati rad općinskih, gradskih i županijskih savjeta. Postavljanje nacionalnog tijela koji je nadređen lokalnim savjetima, spomenuli su, nije u skladu s autonomijom lokalne i regionalne samouprave. Upravo to tijelo, kao što smo pisali, sada bi trebalo predstavljati sve mlade u Hrvatskoj. Zbog toga je Mreža mladih s 44 oporbena zastupnika Zakon predala Ustavnom sudu na ocjenu ustavnosti.

Izdvojeni članak
Mreža mladih Hrvatske

HDZ si je osigurao da mlade u Hrvatskoj predstavlja njihov pomladak, sve je prijavljeno Ustavnom sudu

Mreža mladih na sastanku je kazala i da su 15 do 20 članova Savjeta mladih RH članovi Mladeži HDZ-a. Objasnili su i da je Zakon suprotan preporukama Vijeća Europe pa će s tom činjenicom upozoriti nadležne europske institucije. Pogotovo zato, istaknuli su, što je Mreža do sada bila međunarodno prihvaćena kao reprezentativno tijelo mladih iz Hrvatske, a sada se Savjet mladih RH nameće kao reprezentativno tijelo.

Inače, Mreža mladih Hrvatske, objasnili su na stranicama Ureda predsjednika, savez je 77 udruga mladih kojima je zajednički interes razvijati politike za mlade. Na sastanku su bili potpredsjednica Upravnog odbora Mreže mladih Sara Sušanj, glavni tajnik Josip Miličević te voditelj projekata i programski suradnik Kristijan Orešković. Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bile savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.