Pretraga

U novom tijelu Savjeta mladih RH prevladava Mladež HDZ-a: To nas ne treba začuditi

A- A+

Forum mladih SDP-a upozorio je ovih dana da su dvije trećine članova novog Savjeta mladih RH ujedno i članovi Mladeži HDZ-a. Takav podatak ne treba nas iznenaditi jer članove savjeta mladih biraju općinska i gradska vijeća ili županijske skupštine. Dakle, oni koji su na vlasti. Upravo zato, ističu iz Mreže mladih Hrvatske, bilo bi u redu da vladajuća stranka ima svoj savjet mladih, ali trenutnom Savjetu mladih RH ne bi se trebali davati epiteti reprezentativnosti i neovisnosti.

Savjet mladih Republike Hrvatske

Savjet mladih Republike Hrvatske | foto: Središnji državni ured za demografiju i mlade

Forum mladih SDP-a ovih je dana apelirao da su dvije trećine članova novog Savjeta mladih RH ujedno i članovi Mladeži HDZ-a. No, takvi su podaci očekivani. Članove Savjeta mladih RH delegiraju Županijski savjeti mladih čije su članove birale županijske skupštine, odnosno oni koji su na vlasti. Zato su iz Mreže mladih Hrvatske istaknuli da vlast ima pravo birati svoje savjetodavno tijelo, no da takva tijela ne moraju i uglavnom nisu reprezentativna.

‘Glas mladih nije privatno vlasništvo nijedne političke stranke’

– I s ovim bi savjetodavnim tijelom sve bilo sasvim u redu da je isti predstavljen kao savjet mladih biran od strane vlasti. Bilo bi sasvim u redu da vladajuća stranka ima savjet mladih sastavljen od vlastitih članova. Uostalom, njihove prijedloge će valjda poslušati. Problem nastaje kada se takvom tijelu daju epiteti ‘reprezentativnosti’, ‘neovisnosti’ i donekle upravljačka uloga, a istovremeno nije osigurana neovisnost tog tijela, istaknuli su iz Mreže mladih Hrvatske.

Zadaća je Savjeta mladih RH usklađivanje rada svih savjeta mladih, raspravljanje o pitanjima od zajedničkog interesa za mlade te promicanje interesa mladih na nacionalnoj razini. Iz Mreže mladih Hrvatske napomenuli su da u tijelima Županijskih savjeta mladih ne može sjediti nitko koga nije izabrala županijska skupština, što znači da političari biraju grupu mladih osoba od kojih će jedna biti u nacionalnom savjetu mladih. Apelirali su na Središnji državni ured za demografiju i mlade da nacionalno reprezentativno tijelo ne smije biti politički postavljeno.

– Kao najveći savez udruga mladih i za mlade u Hrvatskoj koji se već godinama bori za međunarodnu prepoznatljivost i koji je uložio neizmjernu količinu vremena u samoedukaciju o metodama, oblicima i mogućnostima participacije mladih, ne možemo i nećemo šutke promatrati ovakvo izigravanje i instrumentalizaciju mladih. Glas mladih nije privatno vlasništvo nijedne političke stranke, naveli su iz Mreže mladih Hrvatske.

Izdvojeni članak
Željka Josić

Potez državnog ureda na meti kritika: Prvo odbili pa ‘iz vedra neba’ prihvatili ideje Mladeži HDZ oko bitnog zakona

Savjet mladih RH bit će svojevrsno nacionalno vijeće mladih u Hrvatskoj

Podsjetimo, Središnji državni ured za demografiju i mlade prvotno je u javnom savjetovanju u veljači odbio komentar Mladeži HDZ-a o osnivanju nacionalnog savjeta mladih uz obrazloženje da takvo tijelo nije potrebno jer postoje neformalne koordinacije savjeta mladih. No, Središnji državni ured potom je u tajnosti ipak prihvatio taj komentar i izmijenio izvješće u kojem je dodano osnivanje Savjeta mladih RH.

Takvo tijelo, pisali smo, problematično je jer krši načelo supsidijarnosti, u kojem bi svako pitanje trebalo prepustiti najnižoj razini vlasti uz uvjet da je ona kapacitirana to pitanje preuzeti na sebe. I u Hrvatskom saboru raspravljalo se da su savjeti mladih lokalne i županijske razine autonomni te da im ne treba krovno tijelo. U međuvremenu su iz Središnjeg državnog ureda rekli da novo tijelo ima legitimitet da bude nacionalno vijeće mladih i da ne krši načelo supsidijarnosti, već ga dodatno osnažuje.