Pretraga

Plenković na sjednici Savjeta mladih hvalio poteze Vlade: U objavi od 1.200 riječi nema izjava mladih

A- A+

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na drugoj sjednici Savjeta mladih RH na kojoj je imao cijeli ekspoze o uspjesima svoje Vlade. Na stranicama Vlade objavljen je tekst od 1.200 riječi u kojem nema ni jedne izjave mlade osobe iz Savjeta mladih, već samo nizanje Plenkovićevih izjava koje mahom nisu ni izravno povezane s mladima. Središnji državni ured pak je predsjednici Savjeta mladih na svojoj stranici dao jednu rečenicu: ‘pozdravila je sve prisutne i podsjetila kako je novo tijelo konstituirano u listopadu prošle godine’.

fuchs plenković josić

Ministar Fuchs, premijer Plenković i državna tajnica Josić na sjednici Savjeta mladih RH | foto: Vlada RH

Savjet mladih RH, tijelo predviđeno izmjenama Zakona o savjetima mladih zbog kojeg je Mreža mladih Hrvatske s 44 zastupnika iz Sabora predala Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti, održao je svoju drugu sjednicu. Na njoj je, što ni ne čudi s obzirom na to da je većina članova tog tijela iz Mladeži HDZ-a, sudjelovao i premijer Andrej Plenković.

Plenković ukazao na važnost savjeta mladih te naglasio koliko smo u plusu od učlanjenja u EU

O tome je Vlada RH na svojim internetskim stranicama objavila cijeli ekspoze od 1.200 riječi u kojem nigdje ne daju prostora za izjavu barem predsjednici Savjeta mladih ili bilo kojoj drugoj mladoj osobi iz tog tijela. Na društvenim mrežama objavili su videozapis sa sjednice na kojima su prikazani i neki članovi Savjeta mladih. Plenković je u svom govoru na sjednici, koji je prenesen na stranice Vlade, nizao zasluge svoje Vlade. Kazao je da je cilj Savjeta mladih da Vlada čuje njihove ideje kako bi se pravovremeno uključili u globalne trendove četvrte industrijske revolucije.

Plenković smatra da je važno da savjeti mladih djeluju u svim županijama kao instrument jačanja politike ravnomjernog regionalnog razvoja. Dodao je da je Hrvatska u prvih deset godina članstva u EU u plusu 14 milijardi eura te da je važno da mladi budu dio procesa za daljnji razvoj zemlje. Plenković je kasnije nabrajao temeljne slobode EU te da će se trend odlaska mladih iz Hrvatske smanjivati kako u Hrvatskoj bude rastao standard. Smatra da se proces odlaska mladih svugdje na kraju uravnoteži.

– To je automatski i poruka da će svatko, istaknuo je premijer, itekako vagati, pogotovo na brojne krize s kojima su suočene zapadne zemlje u zadnje vrijeme, je li mu bolje biti u Hrvatskoj s poboljšanim uvjetima, ili negdje drugdje u kriznim okolnostima, stoji na stranicama Vlade.

Izdvojeni članak
državna tajnica Željka Josić i zastupnica Možemo Sandra Benčić

Mladež HDZ-a muči pitanje je li Sandra Benčić osnovala Mrežu mladih: Tražili smo je da to razjasni

Središnji ured za mlade na svojim je stranicama predsjednici Savjeta dao jednu rečenicu

Plenković je navodio i zasluge Vlade u Slavoniji, a govorio je i o krizama u Ukrajini i između Izraela i Hamasa te kako je država spriječila rast cijena energenata. Naveo je da je Hrvatska jedna od najboljih zemalja što se tiče gospodarskog rasta te da ima najveći broj zaposlenih ikada. Onda je Plenković rekao i nešto o politikama Vlade usmjerene prema mladima.

– Što se tiče politike zapošljavanja, naveo je da je broj mladih zaposlenih na neodređeno vrijeme povećan za 58 posto, sa 122 tisuće na 194 tisuće mladih, u mandatu ove Vlade. To je, istaknuo je, ozbiljna poruka sigurnosti posla i, u konačnici, preduvjet za zasnivanje obitelji i rješavanje stambenog pitanja. Istodobno, broj mladih zaposlenih na određeno vrijeme smanjen je sa 138 tisuće na 99 tisuća. Udvostručen je broj mladih koji su pokrenuli vlastiti posao, njih je sada 10 tisuća, a mnogi od njih koristili su politiku aktivnih mjera zapošljavanja, piše na stranicama Vlade.

Plenković je dodao i što se dobilo politikom poreznog rasterećenja i povratom poreza, kako je udvostručena studentska satnica, povećan iznos stipendija, kako je uloženo u gradnju 14 studentskih domova, kako je 34.000 mladih obitelji riješilo stambeno pitanje kroz mjeru subvencioniranja stambenih kredita. Središnji državni ured za demografiju i mlade pak je na svojim stranicama jednu rečenicu dao i predsjednici Savjeta mladih RH, Lari Mandić.

– Članovima Savjeta uvodno se obratila Lara Mandić, predsjednica Savjeta mladih Republike Hrvatske, pozdravila je sve prisutne te podsjetila kako je novo tijelo konstituirano u listopadu prošle godine, stoji na stranicama Središnjeg ureda.

Izdvojeni članak
Željka Josić državna tajnica

Žestoka rasprava oko zakona o savjetima mladih: ‘Želite promicati interese mladeži HDZ-a’

Fuchs kazao da se njegovo ministarstvo najviše bavi mladima, hvalio stipendije

Ostatak teksta odnosi se na izjave državne tajnice Željke Josić, ministra obrazovanja Radovana Fuchsa i samog Plenkovića. Državna tajnica nahvalila je novo tijelo Savjeta mladih RH o čijoj smo problematici pisali kao i Nacionalni program za mlade 2023. do 2025. koji je kasnio i koji se nije dotaknuo niza tema. Ministar Fuchs istaknuo je kako se njegovo ministarstvo najviše bavi mladima s obzirom na to da mladi ljudi do 30 godina prolaze kroz sve razine obrazovanja. Istaknuo je da stipendije više nisu simbolične naravi, već bitnog značaja za studentski život.

Nakon ovih uvodnih obraćanja krenuo je i radni dio sjednice Savjeta mladih RH na kojem je, stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda, izabran predstavnik u Savjet za mlade Vlade RH te su donesene izmjene i dopune Poslovnika o radu Savjeta mladih Republike Hrvatske. Tko je izabrana osoba ne stoji na stranicama Središnjeg državnog ureda, no to je na svom Facebooku otkrila predsjednica Savjeta mladih RH, Lara Mandić.

Zahvalila je što je upravo ona odabrana za članicu Savjeta za mlade, dok je Luka Kamenečki njezina zamjena. Navela je da je sjednica bila izuzetna prilika za razmjenu ideja o važnim pitanjima koja se tiču mladih te je zahvalila svim sudionicama na konstruktivnom dijalogu i predanosti izgradnji bolje budućnosti za mlade generacije. Lara Mandić, stoji na stranicama HDZ-a, dio je Županijskog odbora mladeži HDZ-a Požeško-slavonske županije te je predsjednica mladeži HDZ-a u općini Brestovac. Na stranicama Panore – Regionalnog koordinatora razvoja Požeško-slavonske županije Mandić je navedena kao stručni suradnik za projekte u području infrastrukture.