Pretraga

Žestoka rasprava oko zakona o savjetima mladih: ‘Želite promicati interese mladeži HDZ-a’

A- A+

U Hrvatskom saboru drugi se put čitao Zakon o savjetima mladih čije su izmjene izazvale brojne reakcije. Zastupnica Sabina Glasovac smatra da se savjete mladih želi instrumentalizirati politikom te da bi osnivanje ‘krovnog’ tijela Savjeta mladih RH moglo zadirati u autonomnost lokalne razine vlasti. Državna tajnica pak je naglasila kako je ovo prvi put da će Hrvatska imati krovno tijelo za mlade koje će okupljati mlade iz svih krajeva Hrvatske.

Željka Josić državna tajnica

Državna tajnica Željka Josić | foto: Hrvatski sabor

– Načinom na koji ste lažirali izvješće pod pritiskom Mladeži HDZ-a i izmijenili ga te došli sa sasvim drugim prijedlogom pokazali ste da ovim zakonom želite zapravo pogodovati i promicati interese Mladeži HDZ-a, kazala je na jučerašnjoj sjednici Hrvatskog sabora Sabina Glasovac (SDP) u raspravi o izmjenama Zakona o savjetima mladih o kojima smo iscrpno izvještavali.

‘Krovno tijelo je tu da se uguši mladenački bunt, ideju i entuzijazam’

Izmjenama Zakona o savjetima mladih Središnji državni ured za demografiju i mlade želi osnovati novo tijelo Savjeta mladih RH koje bi koordiniralo lokalne i županijske savjete mladih. Prijedlog je to koji je u javnom savjetovanju dala Mladež HDZ-a. To je Središnji ured prvotno odbio pa onda ‘iz vedra neba’ prihvatio te izmijenio izvješće iz javnog savjetovanja bez da su o tome nekog izvijestili.

– Savjete mlade pokušava se instrumentalizirati od strane politike. Ovo je zakon u kojem su prekršene procedure i lažirana su izvješća s javnog savjetovanja. U radnu skupinu nisu bili uključene ključne međunarodno prepoznate organizacije poput Mreže mladih Hrvatske, već samo oni odabrani od strane politike. Krovno tijelo je tu da se uguši mladenački bunt, ideju i entuzijazam, dodala je Glasovac.

Smatra da se minorizira uloga lokalnih savjeta mladih te da bi osnivanje novog tijela moglo zadirati u autonomnost lokalne razine vlasti. Sandra Benčić (Možemo!) rekla je da će novo tijelo zapravo biti savjet mladeži HDZ-a. Objasnila je kako su ustavni stručnjaci ukazali da se tom izmjenom krši supsidijarnost. Kada smo nedavno o tome pitali Središnji državni ured, kazali su kako novo tijelo ne da narušava načelo supsidijarnosti, već ga dodatno osnažuje jer će Hrvatska prvi put imati nacionalno tijelo za mlade koje ima legitimitet.

Izdvojeni članak
mlada osoba

Državni ured nakon kritika i dalje želi Savjet mladih Hrvatske: Od toga će napraviti nacionalno vijeće mladih

‘Naknada je simbolična i neće biti opterećenje za proračun’

– Podsjetit ćemo da će to tijelo činiti svi mladi iz županijskih savjeta mladih, njih maksimalno 21. Savjet mladih Republike Hrvatske zato neće umanjiti važnost niti jedne razine savjeta mladih. Na razini općina, gradova i županija savjeti mladih usmjereni su na aktivno uključivanje u donošenje odluka na lokalnoj razini, a Savjet mladih RH dat će im na važnosti jer će djelovati poticajno na koordinaciju i razmjenu praksi u zagovaranju položaja i mjera za mlade u Hrvatskoj, pojasnili su tada iz Središnjeg državnog ureda.

Državna tajnica Željka Josić kazala je na sjednici Sabora kako je ovo prvi put da su zastupljeni svi krajevi Hrvatske u jednom tijelu poput Savjeta mladih RH koje će prvi put biti i krovno tijelo za mlade u Hrvatskoj. Dotaknula se i toga da će članovi Savjeta moći dobiti naknadu za rad i to do 27 eura mjesečno.

– Ta naknada je simbolična i neće biti opterećenje ni za jedan proračun. Neke jedinice već su davale naknadu pa smo ovom odlukom željeli to izjednačiti na svim razinama, objasnila je Josić koju su podržali zastupnici HDZ-a i napomenuli da se ovim izmjenama želi više uključiti mlade na lokalnim razinama.