Pretraga

Državni ured nakon kritika i dalje želi Savjet mladih Hrvatske: Od toga će napraviti nacionalno vijeće mladih

Nedavno je Središnji državni ured za demografiju i mlade iznenadno odlučio prihvatiti prvotno odbijenu ideju Mladeži HDZ-a o osnivanju koordinativnog tijela Savjeta mladih Hrvatske. Unatoč tome što Mreža mladih Hrvatske apelira da takvo tijelo nema smisla, čini se da Središnji ured neće odustati od te ideje. Kako su nam rekli iz Središnjeg ureda, to novo tijelo imat će legitimitet da bude nacionalno vijeće mladih. Ne smatraju da bi takvo tijelo kršilo načelo supsidijarnosti, već da bi ga dodatno osnažilo.

mlada osoba

Mladić | foto: Unsplash, Matese Fields

Središnji državni ured za demografiju i mlade nedavno je izašao u susret Mladeži HDZ-a te naknadno prihvatio komentar o osnivanju Savjeta mladih RH izmjenama Zakona o savjetima mladih. Promijenili su izvješće bez da su ikog obavijestili, a kasnije se oglasila i Mladež HDZ-a koja je napomenula da ‘odgovorno zastupa mlade’. Mreža mladih Hrvatske na svojim društvenim mrežama već danima upozorava zašto je osnivanje takvog tijela, jednostavno, sporno.

‘Savjet mladih imat će legitimitet i Hrvatska će prvi put imati nacionalno tijelo za mlade’

– Kao najvažnije probleme istaknuli bi da u Savjetu mladih Hrvatske ne možete biti ako niste izabrani od strane županijskih vijećnika kao i da je Savjet osnovan od strane Središnjeg državnog ureda te istome podnosi plan rada na odobrenje. Time u vodu pada bilo kakva ideja da će to tijelo biti neovisno te da će moći kritički nastupiti prema institucijama kada predlažu loše ideje, kazali su iz Mreže mladih.

Naime, u izmjenama zakona stoji da bi Savjet mladih RH bio koordinativno tijelo savjeta mladih koje usklađuje rad svih savjeta mladih, raspravlja o pitanjima od zajedničkog interesa za mlade, prati i promiče interese mladih na nacionalnoj razini. Također, sudjeluje u radu Savjeta za mlade Vlade RH, a njegovi članovi bili bi predstavnici županijskih savjeta mladih. Hoće li takvo tijelo zaista biti nacionalno vijeće mladih upitali smo Središnji državni ured za demografiju i mlade.

– Savjet mladih Republike Hrvatske imat će legitimitet da bude nacionalno vijeće mladih jer će Hrvatska time prvi put imati nacionalno tijelo za mlade koje ima legitimitet, s obzirom na to da osigurava predstavništvo i zastupljenost interesa svih mladih iz Hrvatske na nacionalnoj razini. To tijelo bit će u dobroj poziciji predvoditi inicijative i sustavno ujediniti napore mladih u svakom dijelu zemlje – u urbanim i ruralnim sredinama, u kontinentalnom, obalnom i otočnom dijelu Hrvatske te pridonijeti promicanju interesa mladih u cijeloj zemlji, rekli su iz Središnjeg ureda.

Dodali su da Hrvatska danas nema nacionalno krovno tijelo za mlade te da u Hrvatskoj postoje brojne udruge koje imaju aktivnosti vezane uz mlade. Upravo oni, smatraju, mogu predlagati članove savjeta mladih, što je polazišna činjenica ovog Zakona.

Izdvojeni članak
maksmilijan šimrak, predsjednik mladeži HDZ-a

Mladež HDZ-a brani poteze državnog ureda: Kažu da oni ‘odgovorno zastupaju mlade’

Središnji ured novo tijelo uspoređuje s Nacionalnim vijećem učenika

No, kao što su problem detektirali i iz Mreže mladih Hrvatske, članove Savjeta mladih, da bi postali članovi, treba odabrati predstavničko tijelo – bilo da je to općinsko ili gradsko vijeće na lokalnoj razini ili županijska skupština na regionalnoj razini. Bez toga oni ne mogu biti članovi ni jednog savjeta mladih. Na taj problem ukazala je Mreža mladih Hrvatske jer takvo tijelo nije neovisno i ne biraju ga mladi.

No, iz Središnjeg državnog ureda ne slažu se s time. Rekli su kako novo tijelo neće biti pod kontrolom države jer će članice i članove predlagati županijski savjeti mladih na mandat od dvije godine. Ponovimo, članove županijskog savjeta mladih bira predstavničko tijelo – županijska skupština. Iz Središnjeg ureda objasnili su da će tijelo biti neovisno o radu, a da će predlagati aktivnosti i mjere koje će predvoditi predsjednik i zamjenik predsjednika Savjeta mladih RH.

– Administrativnu i drugu podršku u radu osigurat će tijelo državne uprave nadležno za mlade, a ovo nije jedini primjer ovakvoga tijela. Naime, Hrvatska već ima Hrvatski studentski zbor i Nacionalno vijeće učenika koji predstavljaju velike skupine mladih, učenike i studente, na nacionalnoj razini i u međunarodnoj suradnji, naveli su iz Središnjeg ureda.

Izdvojeni članak

Država ima novi nacionalni program za mlade: ‘Većina toga je copy paste, skandalozno i nedopustivo’

‘Savjet mladih RH neće umanjiti važnost niti jedne razine savjeta mladih’

U svojoj definiciji, primjerice, Hrvatski studentski zbor zaista je koordinativno tijelo studentskih zborova te podsjeća na definiciju budućeg Savjeta mladih RH. No, Savjet mladih RH razlikuje se od Nacionalnog vijeća učenika i Hrvatskog studentskog zbora po tome što će u njemu biti članovi koje su birale predstavničke skupine, odnosno županijske skupštine. Oni koji su u Nacionalnom vijeću učenika biraju drugi učenici i ne trebaju nikakvu drugu potvrdu, a članove u studentskom zboru biraju sami studenti na studentskim izborima.

Nedavno je za Telegram ustavnopravni stručnjak Matija Miloš rekao kako je Savjet mladih RH problematičan jer krši načelo supsidijarnosti, u kojem bi svako pitanje trebalo prepustiti najnižoj razini vlasti uz uvjet da je ona kapacitirana to pitanje preuzeti na sebe. Iz Središnjeg državnog ureda rekli su nam kako novo tijelo ne da narušava načelo supsidijarnosti, već ga dodatno osnažuje jer će ‘Hrvatska prvi put imati nacionalno tijelo za mlade koje ima legitimitet’.

– Podsjetit ćemo da će to tijelo činiti svi mladi iz županijskih savjeta mladih, njih maksimalno 21. Savjet mladih Republike Hrvatske zato neće umanjiti važnost niti jedne razine savjeta mladih. Na razini općina, gradova i županija savjeti mladih usmjereni su na aktivno uključivanje u donošenje odluka na lokalnoj razini, a Savjet mladih RH dat će im na važnosti jer će djelovati poticajno na koordinaciju i razmjenu praksi u zagovaranju položaja i mjera za mlade u Hrvatskoj, pojasnili su iz Središnjeg državnog ureda.

Napomenuli su da će Savjet mladih RH imat će svojeg predstavnika u Savjetu za mlade Vlade Republike Hrvatske gdje će moći sudjelovati u radu i dati svoje preporuke jer će za to ‘imati legitimitet kao tijelo koje predstavlja mlade iz cijele Hrvatske’. Još su dodali da je Vlada u proteklih šest i pol godina privržena načelu supsidijarnosti.

– To se odražava kroz stalan dijalog i partnerstvo s općinama, gradovima i županijama, funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju te projektnu suradnju, uključujući i za kvalitetniji život mladih, zaključili su iz Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade.