Pretraga

Mladići stavili lažni oglas za prodaju traktora: Policija upozorava na internetske prijevare

A- A+

Policija je ovih dana imala pune ruke posla s prijevarama na internetu. Maloljetnik i 19-godišnjak su na društvene mreže stavili oglas za rabljeni traktor. Na oglas se javio 36-godišnjak s područja Zadra i uplatio predujam od 2.000 kuna za traktor, koji mu nije isporučen niti vraćen novac. Muškarac (30) je putem Njuškala kupovao igraću konzolu, ali nakon što je upisao bankovne podatke skinut mu je novac s računa.

traktor

Foto: Julia Koblitz, Unsplash

Prijevarama na internetu ovih se dana bavila policija na području osječko-baranjske i zadarske županije. Maloljetnik i 19-godišnjak osumnjičeni su za postavljanje lažnog oglasa za prodaju traktora, a 30-godišnjak je prevaren dok je kupovao igraću konzolu putem Njuškala.

Stavili oglas za traktor i uzeli predujam

Maloljetnik i 19-godišnjak se sumnjiče za prijevaru putem oglasa na društvenim mrežama. Sumnja se da su prošle godine putem društvene mreže objavili oglas za prodaju rabljenog traktora, na koji se u prosincu javio 36-godišnjak sa zadarskog područja.

Nakon uplaćenog predujma od dvije tisuće kuna, traktor mu nije isporučen niti vraćen predujam. Prema mlađem punoljetniku i maloljetniku se nadležnom državnom odvjetništvu u Zadru podnosi kaznena prijava, izvijestila je PU zadarska.

Izdvojeni članak

WhatsAppom kruži poruka koju tobože šalje MUP: Policija upozorava – ne nasjedajte!

Policija upozorava građane

Internetska prijevara se dogodila i na području Osječko-baranjske županije, gdje je 30-godišnjaka prevario prodavač na Njuškalu dok je kupovao igraću konzolu. Kontaktirao je prodavača i nakon dogovora da će kupnju izvršiti putem usluge PayProtect, prodavač je 30-godišnjaku proslijedio link na koji je on upisao bankovne podatke te mu je skinut novac s računa. Kada je pokušao ponovno stupiti u kontakt s prodavačem više mu se nije javljao.

Policija intenzivno traga za prevarantom, poručila je PU osječko-baranjska. Također su upozorili građane kako je za uplatu na račun dovoljan IBAN i da se CVC/CVV broj ne smije dijeliti s nepoznatim osobama.

– Ako ti kupac šalje bilo kakvu poveznicu, uvijek ju dobro provjeri, iako se na prvi pogled često čini kao prava. Ne moraš nigdje klikom potvrditi svoj broj računa i podatke s kartice kako bi ti bila izvršena uplata. Osobne podatke i podatke bankovne kartice (ime i prezime, trajanje kartice, cvv) upisuješ samo ako ti kupuješ i to samo na provjerenim stranicama banke ili pružatelja usluge plaćanja, poručili su iz policije.