Pretraga

Možda ipak nismo toliko daleko od uvođenja vojne obuke u škole: Mislite li da je to dobra ideja?

A- A+

Nakon što je saborski zastupnik i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić predložio da se u škole uvede predmet kratke vojne obuke, premijer Andrej Plenković je dao naslutiti kako bi ta ideja, barem u nekom obliku, možda i mogla zaživjeti. U svojem je obraćanju u Saboru komentirao je dragovoljno pristupanje mladih u vojsku te da se treba raditi na povećanju većeg broja zainteresiranih. Pritom je rekao kako bi se u tu svrhu možda mogli uvesti i posebni tečajevi, no nije objasnio na što točno misli. O vojnoj obvezi u Hrvatskoj se priča već skoro deset godina, a mi vas u našoj anketi pitamo mislite li da je dobra ideja uvesti neki oblik vojne obuke u škole?

plenković naprijed,u pozadini kadeti u uniformama vojnim

Foto: Screenshot | Televizija Student

Vojni rok odavno nije obavezan u Hrvatskoj. Služenje obveznog vojnog roka u Hrvatskoj je zamrznuto je 1. siječnja 2008. godine, a model je zamijenjen dragovoljnim služenjem istog. Od tada pa do 2021. godine na program dragovoljnog vojnog osposobljavanja, kroz 32. naraštaja, ukupno upućeno 10.459 kandidata, od kojih je 9.065 muškaraca i 1.394 žena. Od spomenutog broja ukupno upućenih kandidata, dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 9.925 ročnika.

Plenković dao naslutiti da bi se nešto po tom pitanju možda moglo promijeniti

Ali, neki smatraju kako bi tu obavezu sada trebalo vratiti, ponajviše zbog trenutne situacije kojoj svjedočimo u Ukrajini i Pojasu Gaze. Jedan od njih koji se za to zalaže je i saborski zastupnik i zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić koji je, na tragu toga, nedavno predložio da se u škole uvede predmet kratke vojne obuke. Jučer je u Saboru premijer Andrej Plenković dao naslutiti kako takav scenarij i nije nerealan.

– Što se tiče obuke, cijeli koncept većeg broja dragovoljnog pristupanja mladih da se obučavaju za vojne vještine, kao i vrste posebnih tečajeva, je nešto o čemu ćemo sigurno razmišljati, rekao je Plenković na pitanje zastupnika Domovinskog pokreta, Davora Dretara, o tome što se planira poduzeti u budućnosti po pitanju spremnosti hrvatske vojske da odgovori na moguće ugroze i građanima pruži sigurnost.

Iako Plenković nije detaljno objasnio što točno misli pod ‘posebni tečajevi’, jasno je da se i ne protivi previše ideji Domovinskog pokreta. Podsjetimo, zastupnik Domovinskog pokreta Radić je istaknuo kako bi bilo ‘poželjno da mladi znaju barem neke osnove’ kada je u pitanju vojna obuka.

– Mi si ne smijemo dozvoliti da u slučaju neke ratne ugroze djeca budu topovsko meso. Između Ukrajine gdje je rat i Hrvatske je samo jedna zemlja. Mađarska graniči s Ukrajinom, a Hrvatska s Mađarskom, komentirao je Radić.

Izdvojeni članak
vojska

DP u škole želi uvesti kratku vojnu obuku: ‘Mi si ne smijemo dozvoliti da djeca budu topovsko meso’

Obvezan vojni rok tema je već skoro deset godina

No, ovo nije prvi put da se u javnosti raspravlja o interesu mladih za vojsku. O povratku obveznog vojnog roka aktivno se govori već godinama, a 2016. se i tadašnja predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zalagala za povratak te obaveze, ali da služenje ne bi trebalo trajati dulje od tri mjeseca. Nakon toga je temu obveznog vojnog roka ponovno aktualizirao sada već bivši ministar obrane Mario Banožić i to u svibnju 2021. godine.

– Dvije trećine građana je za uvođenje obveznog vojnog roka, pokazala su istraživanja, ali s tom temom se još moramo baviti u društvu. To je pitanje motiva. Najčešće roditelji jesu za to, ali prije svega iz odgojnih mjera, što mislim da nije ispravan motiv, rekao je tada Banožić.

Nakon što je Banožić izjavio kako bi se obvezni vojni rok možda mogao vratit, tada ga je demantirao premijer Plenković.

– Ministar je krivo shvaćen. Te teme nema. Uvođenja obveznog vojnog roka neće biti, poručio je tada Plenković.

Izdvojeni članak
morh

Istraživanje otkrilo koliko Hrvata želi vratiti obvezni vojni rok, najmanje popularan među mladima

Vojna obuka za učenike nije nova ideja, no je li to potrebno?

Godinu dana nakon, početkom 2022. kada je i bila Ruska agresija na Ukrajinu, tema obveznog vojnog roka je ponovno vraćena na dnevni red i to od strane aktualnog ministra graditeljstva Branka Bačića. On je tada potvrdio kako se o povratku vojnog roka u HDZ-u razgovaralo te je stava da je to jedna od ozbiljnijih opcija. Iste je godine saborski zastupnik iz Mosta Miro Bulj komentirao kako se ne mora nužno vratiti obvezni vojni rok, ali da barem srednjoškolci prođu onda neki tečaj ili obuku kako bi naučili baratati puškom.

Tada smo napravili i anketu na našem portalu u kojoj je sudjelovalo 1.465 čitatelja, od kojih je većina, njih 61,20 posto rekla kako ne podržava vraćanje obveznog vojnog roka i da to neće biti od koristi. Da bi u Hrvatskoj ponovno trebalo vratiti obvezni vojni rok i da je ovo pravi trenutak za to, smatralo je pretprošle godine 30,26 posto sudionika ankete. Sada vas pitamo slično pitanje – mislite li da treba u škole uvesti određeni oblik vojne obuke, poput predmeta kratka vojna obuka koju je predložio Domovinski pokret? Svoje mišljenje i obrazloženje za isto možete reći rješavanjem ankete koja se nalazi ispod.

Treba li u škole uvesti kratku vojnu obuku?