Pretraga

Na fakultetu vas ove stvari neće naučiti, ali ćete pomoću njih lakše naći posao

A- A+

Iako će vas na fakultetu profesori naučiti brojnim korisnim stvarima, kad je u pitanju pronalazak posla nakon diplome ipak zanemaruju nekoliko bitnih stvari. Ovo su koraci koje trebate napraviti ako želite što prije pronaći radno mjesto, ali do njih vjerojatno nećete doći zahvaljujući savjetima na fakultetu.

Nakon što se dobijete diplomu u ruke, prva i osnovna stvar koja vam se nameće u životu jest pronalazak posla. Iako mnogi već u studentskim danima krenu raditi, kad završite fakultet postajete svjesni kako vam je potrebno sigurnije radno mjesto koje ćete moći zadržati na duže vrijeme.

Savjete o tome kako pronaći posao možete naći na raznim stranama pa tako i od svojih profesora te kolega s fakulteta. Ipak, postoji nekoliko stvari na koje vam neće ukazati profesori ili asistenti, a jako su bitni prilikom traganja za radnim mjestom, piše Mashable.

Izdvojeni članak

Evo što vaš Facebook profil otkriva poslodavcima

Kontaktirajte osobe kojima se divite

Vjerojatno vam nitko od profesora nije savjetovao da se bez ikakva povoda javite svojim uzorima i osobama kojima se divite iz područja kojim ćete se i sami jednog dana baviti. No, ako želite jednog dana biti bar na približnoj poziciji na kojoj su oni, nemate što izgubiti da im pronađete kontakt broj ili e-mail i da ih pozovete na kavu jer biste htjeli naučiti ponešto od njih.

U slučaju da se ne možete dogovoriti za piće, uvijek preko maila možete izmijeniti pokoju riječ podrške, zatražiti savjet ili pomoć.

Brišite neprikladne objave po društvenim mrežama

Rijetko koji kandidat za posao ne prođe popularno zvano stalkanje, to jest da ih poslodavci ne provjere po društvenim mrežama. Stoga morate imati na umu da ne možete otići na razgovor za posao u neku tvrtku o kojoj ste prije mjesec, dva ili godinu dana pisali negativne komentare.

Isto tako se trebate riješiti golišavih fotografija, uvredljivih statusa, komentara i svega što bi vas moglo umanjiti u očima poslodavaca.

Izdvojeni članak

Tehnologija ugrožava radna mjesta: Računala preuzimaju poslove čak i diplomiranih ekonomista

Održavajte kontakt s profesorima i bivšim šefovima

Jedan od jako važnih koraka jest da ostanete u redovnom kontaktu sa sveučilišnim profesorima kao i svim bivšim šefovima. Kroz poznanstva ljudi koji su u vašem području duži niz godina, izglednije je da će vam se ukazati koja poslovna prilika i da će vas netko zamijetiti ili preporučiti.

Razmislite koji e-mail račun birate

Možda vam se čini nebitno, ali ne smijete zaboraviti na svoj e-mail račun. Budući da ćete se javljati potencijalnim poslodavcima, nije baš primjereno da dobiju poruku od [email protected] ili sličnih adresa.